latinica  ћирилица
23/02/2017 |  13:49 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Сребреница: Лед још плута у базену на водозахвату

Изузетно ниска температура и сњежне падавине ове зиме довели су до стварања леда у базену за акумулацију на водозахвату сребреничког градског водовода у Зеленом Јадру, на коме санте леда још плутају.
Сребренички водовод - лед - Фото: СРНА
Сребренички водовод - ледФото: СРНА

У јануару, због прекривености снијегом, није се могла препознати локација нити видјети базен.

Ипак, до прекида у водоснабдијевању ове варошице зимус није долазило упркос слабом дотоку воде.

Вода је протицала испод ледене плоче дебљине једног метра, која се још није истопила, и дотицала у станицу за пречишћавање и хлорисање воде у Зеленом Јадру, а одатле десет километара кроз примарну мрежу до Сребренице.

Било је много залеђавања и пуцања цијеви на секундарној водоводној мрежи и у стамбеним јединицама, посебно у оним гдје нико не станује, те у шахтовима.

Радници Комуналног предузећа "Полет", које газдује водоводом, упркос изузетно ниској температури, ложили су ватре и одлеђавали шахтове да би санирали хаварије.

Без снабдијевања водом остајали су само дијелови насеља у којима су извођени радови на санацији хаварија и није било прекида у водоснабдијевања свих потрошача.

Да није било натписа на капији да је то зона водозахвата, неупућени случајни пролазници прошлог мјесеца помислили би да су ту нека игралишта за мале спортове, која су ограђена и имају расвјету за ноћно играње утакмица.

Сада се слика промијенила, иако јануарски лед још плута у базену, али нема опасности од пуцања зидова, хаварија и прекида у водоснабдијевању.

Акумулациони базен издржао је тест екстремно ниске температуре и показало се да је квалитетно изграђен.

Извор: СРНА