latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:01 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Глухаковић: Београдски сајам шанса за наставак добре сарадње Српске са регионом

Београдски сајам туризма је лидер у региону и представља шансу да за наставак добре сарадње коју Република Српска већ има са земљама региона, истакао је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.
Предраг Глухаковић - Фото: СРНА
Предраг ГлухаковићФото: СРНА

Глухаковић, који је данас у Београду присуствовао отварању Међународног сајма туризма, рекао је да је за Републику Српску веома важно што и ове године учествује на Међународном сајму у Београду, јер има шта да покаже и да искористи прилику да види шта други нуде и у региону и свијету.

- Ово је прилика и да се отворе неки нови пројекти, јер имамо велике шансе за стварање нових регионалних производа, поготову у бањском и сеоском туризму. Република Српска има велику шансу у будућности да агротуризам добије већи значај, јер смо то законски уредили, а и кроз стратегију руралног развоја Српске - додао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, врло брзо ће се ићи у даљу процедуру пројекта Владе Републике Српске и Владе Србије око стварања услова за отварање још једног националног парка, а то је национални парк "Дрина", што ће отворити још могућности за запошљавање младих и људи који желе да се баве туризмом.

- Отвара нам се шанса да сарадњу проширимо и на Федерацију БиХ, јер нама је у интересу да гости долазе и у Сарајево и у Бањалуку и Мостар, али да су највише у Бањалуци - додао је Глухаковић.

Наводећи да Влада Републике Српске даје подршку свим иницијативама које долазе из локалних заједница за регионално повезивање, Глухаковић је истакао да ће стварање регионалних пројеката у туризму бити боље него да се иде појединачно.

- Нама је у Влади Републике Српске задатак да се томе окренемо још озбиљније и да дамо снажнију подршку онима који желе да туризам буде значајан производ, не само локалних заједница и Републике, него цијелог балканског простора или југоисточне Европе - закључио је Глухаковић.

Фото: СРНА