latinica  ћирилица
23/02/2017 |  14:35 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Питање ревизије веома важно да би се политизовало

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је питање могућности захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије веома важно да би политизовало.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

"Можемо само да апелујемо на све да остану мирни, да не подижу никаве тензије и да се искористе све законске процедуре које су на располагању", поручио је Вигемарк.

Он је рекао да не зна шта ће бити исход "данашњих дешавања", али да може само да пренесе ставове ЕУ која има дубоко поштовање и уважавање жртава ратних злочина.

"Ми ћемо наставити да осигуравамо значајну подршку, укључујући и финасијску, за процесуирање предмета ратних злочина", додао је Вигемарк.

Вигемарк није желио да коменатрише да ли је угрожен Дејтонски мировни споразум захтјевом за ревизију пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде кога је покренуо члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, напомињући да је ово питање данас на сједници Управног одбора Савјета за спровођење мира /ПИК/.

"Мој колега, амбасадор Холандије /Јуриан Крак/ и ја, који смо из земље чланице ПИК-а, одлучили смо да је, можда, важније да будемо данас у Требињу", рекао је Вигемарк, који у Требињу присуствује форуму о перспективама развоја пољопривреде БиХ у организацији Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ.

Извор: СРНА