latinica  ћирилица
23/02/2017 |  15:35 | Аутор: РТРС

ЕУ: Турска не чини довољно за укидање виза

Турска не чини довољно у реформама како би испунила услове споразума о мигрантима склопљеног с ЕУ који треба да Турцима обезбjеди путовање без виза у државе Уније, казао је "Ројтерсу" високи званичник ЕУ који се позивао на извjештај Европске комисије.
ЕУ и Турска - Фото: АП
ЕУ и ТурскаФото: АП

Агенција Ројтерс подсjећа да се, према споразуму постигнутом у марту прошле године током врхунца највеће мигрантске кризе у Европи од Другог свjетског рата, Турска обавезала да ће спрijечити кретање избjеглица са Блиског истока и из Азије преко своје територије ка ЕУ, у замjену за финансијску подршку и ослобођање њенiх држављана од виза за ЕУ.

Према тврдњи извора Ројтерса, Турска je добро поступала када је у питању контрола граница, али да ће у редовном извjештају који Европска комисија планира да објави наредне недеље стајати да ова земља и даље одлаже реформе "правосудних аката који се тичу борбе против терориста, финансирања странака, праводне сарадње".

"Компликације око преговора за поновно уједињење Кипра такође се одражавају лоше по Турску", рекао је овај званичник.

Ројтерс наводи да је портпарол турског предсjедника Реџепа Тајипа Ердогана јуче изјавио да Анкара очекује да ЕУ што пре предузме кораке на укидању виза држављанима Турске.

Извор ове агенције из Брисела је ово назвао "бесмислицама", пошто по њему Турска не испуњава услове.

"Они треба да ту фикцију оставе за своју популацију", навео је званичник.

Извор: РТС/Танјуг