latinica  ћирилица
23/02/2017 |  16:04 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Билећа- пред гашењем удружење дјеце и омладине са потешкоћама у развоју (ВИДЕО)

Удружење дјеце и омладине са потешкоћама у развоју "Ведар осмјех" из Билеће је пред гашењем.
Удружење Билећа - Фото: РТРС
Удружење БилећаФото: РТРС

Разлог је што су у предложеном Нацрту буџета општине Билећа за 2017.годину средства за ово удружење смањена са 25.000 на 8.000 марака. Ако такав нацрт буџета буде усвојен, са тим средствима, кажу, неће моћи да опстану.

Средства која се из општинског буџета издвајају за ово удружење, у односу на прошлу годину, три пута су мања. Обустављене су већине активности, гријање, оброци, али и плате, које запослени у овом удружењу нису примали мјесецима. Због лошег стања Центра највише испаштају управо његови корисници.

"Ја нисам плату примила 5 мјесеци, кући имам само мајку, једино што једемо је хљеб и млијеко", говори Ивана Јокановић члан удружења.

Драган Телебак, који је такође члан удружења додаје: "Хоћу да се обратим општини Билећа и Центру за социјални рад да помогну колико могу да помогну, немамо гријање, немамо доручак".

"Ведар осмјех" броји 50 корисника, од тога 15-ак активних чланова. Угрожен је рад Удружења, јер средста која су им предвиђена не могу покрити ни основне трошкове рада. 

"Ако ти овоме дјетету даш нешто- оно види иако је оно такво оно ће имати воље. Ако нико о њему не води рачуна, ја мислим да је то нехумано, неморално, нељудски", изјавио је Милосав Дучић, предсједник Управног одбора Удружења.

Председник Удружења Бато Радмиловић најавио је да ће наставити битку за рад Удружења.

"Користићу сва могућа демократска средства као што је представљање у јавност, као што су протести у смислу рјешавања и тражења подршке код већине грађана", каже Радмиловић.

О проблему билећког Удружења екипа РТРС-а жељела је разговарати са представницима локалне власти, али од њих, нажалост, нисмо добили никакву информацију.

Једна од тачака на дневном реду билећке Скупштине, која ће бити одржана сутра, требало би да буде и Нацрт буџета.