latinica  ћирилица
23/02/2017 |  16:07 | Аутор: РТРС

Министарство пољопривреде: Дуг за подстицаје биће исплаћен у што краћем року

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде неће остати дужни пољопривредницима за подстицаје, као што нису ни ранијих година, и одлучни су да комплетан дуг из прошле године буде исплаћен у што краћем року, саопштено је из ресорног министарства.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства истичу да је износ прошлогодишњег дуга нешто више од 30 милиона КМ, а не 41 милион КМ, колико је данас речено на протесту у Градишци.

"Ријеч је о дезинформацији, јер исплаћено 5,8 милиона КМ крајем децембра, те 2,8 милиона КМ прије десетак дана", наводе из Министарства.

У саопштењу се подсјећа да је на састанку премијера Српске Жељке Цвијановић и пољопривредника договорено да дуг буде исплаћен из средстава које ће Српска добити по основу клириншког дуга Русије према БиХ и да су пољопривредници приоритет у тој исплати.

Из Министарства додају да су одржали више састанака са представницима републичких удружења пољопривредника у вези са правилником о подстицајима.

"Углавном су прихваћене сугестије о многим питањима у оквиру средстава буџета расположивих за 2017. годину. Правилник о подстицајима за 2017. годину биће по мјери свих пољопривредника, односно да би се подржале све кључне пољопривредне производње у Републици Српској", истичу у Министарству.

У саопштењу се наглашава да није тачно да су подстицаји у Федерацији БиХ бољи, јер аграрни буџет у Српској износи 60 милиона КМ, а у ФБиХ 65,8 милиона КМ.

"Треба имати у виду да се тај буџет у Српској распоређује на око 35.000 газдинстава, а у ФБиХ на 45.000. То значи да се у просјеку даје 1.714 КМ по газдинству у Српској, а 1.462 КМ у ФБиХ", напомињу у Министарству.

У саопштењу се додаје да Српска има мање подстицаје када је ријеч о анималној производњи, гдје је однос 33,5 милиона напрема 50 милиона КМ, али да су већа издвајања за биљну производњу /16,7 милиона напрема 10,3 милиона/, те за дугорочна улагања /7,6 милиона напрема два милиона/.

"Осим тога, у Српској се дају средства за мјере заштите здравља животиња, годишње два милиона КМ, а бољи су и подстицаји када је ријеч о производњи млијека, 0,30 у односу на 0,28 фенинга, затим за пшеницу, за узгој пиленки, производњу гљива, коњарство и друго. И подстицаји за органску производњу реализују се само у Српској за шта се даје 360 КМ по хектару за сертификовану биљну производњу", наводе у Министарству.

У Министарству су сагласни са захтјевима пољопривредника када је ријеч о заштити домаће производње и потреби уређења спољнотрговинског пословања, те подсјећају да су више пута то тражили од надлежних институција на нивоу БиХ, односно да предузму мјере из своје надлежности.

"Област заштите домаће производње и заштита од прекомјерног и неконтролисаног увоза пољопривредних производа је кључни сектор који треба уредити и никаквим средствима из буџета ни субвенцијама не може се заштитити домаћа производња од прекомјерног увоза, нити надокнадити штета по том основу домаћим пољопривредницима, уколико се то не учини са нивоа БиХ", закључују у Министарству.

Извор: СРНА