latinica  ћирилица
23/02/2017 |  17:05 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

"СМ од данас у техничком мандату"; Упитна парламентарна већина на нивоу БиХ (ВИДЕО)

Савјет министара БиХ од данас је у техничком мандату, рекао је предсједник СДС-а. И не само то - парламентарна већина, додаје Говедарица, спорна је као и даљња сарадња са Бакиром Изетбеговићем.
Сала Савјета министара - Фото: РТРС
Сала Савјета министараФото: РТРС

Шта значи технички мандат у БиХ и како ће функционисати власт ако нема већине – Говедарица није појаснио.

Највећа опозициона странка у Српској и учесник у власти на нивоу БиХ, неће више чак ни разговарати са Бакиром Изетбеговићем, рекао је Вукота Говедарица, јер је Изетбеговић показао да је са њим разговор немогућ.

Ипак, институције не треба блокирати, каже Говедарица, јер то није у интересу грађана Српске. Има ли или нема власти у Сарајеву и шта то тачно значи – Говедарица је покушао да објасни.

"То значи да имамо један вид техничке Владе. Савјет министара ће функционисати у техничком мандату, а с друге стране, парламентарна већина је у овом моменту упитна. Ја сам одлучио да сједнице лидера које су у организацији Предсједништва БиХ на државном нивоу, немам више потребу да се тамо појављујем", изјавио је Говедарица.

Да не постоји Влада БиХ, предсједнику СДС-а очито није познато, као ни чињеница да Устав БиХ не познаје категорију ванредних избора, а самим тим ни Савјета министара у техничком мандату.

Осим идеја које је технички немогуће спровести, Говедарица има и оних суштински неизводивих. Наиме, СДС ће, каже, наставити да спроводи Реформску агенду, али са Изетбеговићем неће разговарати.

Како ће те услове на европском путу испуњавати тако посвађани – није појаснио.

На кризу коју су у тандему изазвали Изетбеговић и Сакиб Софтић, Српска ће, каже предсједник Скупштине, одговорити на посебној сједници.

"Истрајавање на томе да Сакиб Софтић, са веома упитном улогом и мандатом, ипак преда захтјев за ревизију пресуде против Србије и Црне Горе, јасно нас удаљава од помирења, суживота и напретка", рекао је данас Недељко Чубриловић.

Реагују и борци. Из БОРС-а поручују да се морају бранити тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и Дејтонског споразума, а то је Република Српска.

“Опредјељујући се за грубо кршење Устава БиХ, негирајући равноправност и конститутивност народа и представљајући се као “већински власник БиХ”, подносећи жалбу на пресуду Међународног суда правде, он се јавно опредијелио за пут трајног непријатељства према Републици Српској, Србији и српском народу у цјелини”, наведено је у саопштењу БОРС-а.

Из Борачке организације захтијевају јединство српских представника у заједничким институцијама у интересу српског народа.