latinica  ћирилица
24/02/2017 |  08:57 | Аутор: РТРС

Богојевић: Откриће Земљиних двојница је медијски исфорсирано

Америчка свемирска агенција је на недавној прес-конференцији открила да је пронашла соларни систем испуњен планетама на којима би могли да постоје ванземаљски облици живота.
НАСА - Фото: илустрација
НАСАФото: илустрација

- Откриће је значајно, мада је мало медијски намјерно исфорсирано. Планете личе нашој, али тек треба да се открије да ли уопште имају атмосферу, да ли на њима има услова за живот. То су само екстраполације - рекао је Александар Богојевић директор Института за физику Србије.

Он наводи да је запањујуће да уопште могу да их региструју.

- За сада имамо њих 5.000 потврђених и још толико кандидата. Двије од ових седам планета смо знали одраније, за једну смо мислили да је ту, па се касније испоставило да није...- прича Богојевић и додаје да је овакве ствари тешко измјерити.

- Подаци морају да се акумулирају неколико година да бисмо у сљедећих пар година сазнали састав њихове атмосфере, који гас их чини, а од тога зависи има ли тамо услова за живот и има ли живота - наводи Богојевић.

Са сталним напретком технологије, за само пар година могли бисмо да откријемо важна питања о овим планетама, које су удаљене од нас 40 свјетлосних година.

Открића овакве врсте би могла да буду чешћа, с обзиром на развој технологије.

- За револуционарна открића потребно је 10-15 година. Ко зна, можда нам се ускоро и јаве ванземаљци - закључује он.

Извор: Б92