latinica  ћирилица
24/02/2017 |  11:40 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Бројне примједбе на Правилник о стандардима и нормативима у предшколским установама (ВИДЕО)

Правилник о стандардима и нормативима у предшколским установама наишао је на бројне примједбе. Највише се односе на препоруке о броју дјеце која могу боравити у вртићима, али и о броју организационих јединица у саставу предшколских установа. Вртићи морају увести здраву исхрану, али и организовати тромјесечни програм припреме за школу за дјецу која не иду у вртић.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Уколико би правилник заживио, у највећем граду Српске, требало би основати три јавне установе. Највише буре изазвао је приједлог да у једној згради не би требало да борави више од 100 малишана.

- То значи утростручавање финансијских трошкова, усложњавање организације рада и компликација , а ако само узмемо у обзир да треба да идемо на рестрикције које су тенденција града Бања Луке, истакла је Јелена Куртиновић директорка Центра за предшколско васпитање и образовање Бања Лука.

Из Министарства просвјете и културе – одговор, ово је само радна верзија о којој треба разговарати.

- Наравно уколико се не укажу услови или уколико се не могу ускладити ми ћемо настојати ускладити одредбе правилника са Центром за предшколско Бања Лука, рекла је Наташа Цвијановић начелница Одјељења за предшколско васпитање и образовање Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Предшколске установе морају примјењивати Правилник о исхрани дјеце. Поједини су већ увели здраву исхрану. Али бројни вртићи то тек треба да ураде.

У току су и припреме за тромјесечни Програм припреме дјеце у школу, који обухвата предшколце који не иду у вртиће, а који ће се спроводити од марта до маја. Искуства говоре да овај припремни програм даје добре резултате.

- Ради се на социјализацији дјеце на развоју графомоторике и лијепе моторике и мислим да је то нешто идеално за дијете које у септембру полази у школу, нагласила је Слађана Владичић директорка Дјечијег вртића “Чика Јова Змај“ Фоча.

Према подацима Министарства просвјете и културе Српске, у протеклој години од 53.250 дјеце скоро 10.000 ишло је у вртиће. Примјетно је да се број малишана у вртићима из године у годину повећава.