latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:02 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Брчкo: Закон о младима пружа бољу перспективу (ВИДЕО)

Након дужег периода, Влада у Брчком коначно је усвојила Закон о младима у којем се прецизирају положај, права и обавезе ове категорије становништва.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У омладинским организацијама очекују да ће примјеном овог закона, број одлазака младих из Брчког бити смањен, и да ће лакше рјешавати своје животне проблеме.

Само током прошле године мјесечно је у иностранство из Брчког одлазило 87 младих. У Омалдинској организацији "Вермонт" очекују да ће већим и озбиљнијим запошљавањем, потрага за послом ван БиХ, бити смањена.

Каранфиљка Шаркановић, ОЦ "Вермонт", сматра да је Закон о младима једина могућност да се на законит и правичан начин ријеше питања која су од интереса за живот, положај и проблеме младих.

Иницијатива о изради закона о младим објелодањена је прије 14 година, а три последње године, усаглашаване су одредбе о начинима запошљавања, правима и обавезама младих у заједници. Много се очекује и од побољшавања услова за њихово трајно стамбено збрињавање.

Срађан Блажевић, шеф ресорног одјељења у Влади Дистрикта, каже да заговарају и опцију да путем Развојно-гарантног фонда Дистрикта обезбиједе 50 одсто финансија или да се договоре камате коју узму млади брачни парови да би ријешили своје стамбено шпитање, нешто слично као и у Српској.

Много се очекује и од стратегије чије усвајање би требало да буде усклађено с овим законом. Намјера, је, кажу у Влади, да се младима у Брчком, олакша живот.

Законом је предвиђен и Савјет младих који би чинили представници свих омладинских организација, и на тај начин би усаглашавали рјешавање многих питања од инетерса оних који желе остати у овом граду.