latinica  ћирилица
24/02/2017 |  15:07 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Приједор: Почела прољећна рездиба воћа (ВИДЕО)

Пораст температуре убрзао је радове у воћњацима под Козаром. Настављена је зимска резидба воћа, која ће трајати до почетка вегетације. Приједорски воћари ове године очекују богат род и надају се да неће бити временских неприлика.
Прољећна резидба воћа - Фото: РТРС
Прољећна резидба воћаФото: РТРС

Воћар Саван Панић из села Средња Ламовита, код Приједора, на површини од два хектара узгаја воће, претежно шљиву.
Прошле године имао је богат род, јер су његов воћњак заобишли мраз и град. Продао је 30 тона шљиве, а и ове године очекује принос. Већ је почео орезивање шљиве, а након тога на ред долазе и засади крушке и јабуке.

"Ово је вријеме наклоњено нама, ја сам задовољан са временом, само треба радити и надати се успјеху. Очекивања су за ову годину до сада ја мислим добра. Прошла година је била успјешна, ја се надам да ће и ова", истиче Панић.

Стручњаци кажу, вријеме је наклоњено воћњацима. Воћари који имају веће засаде већ је требао да почну са орезивањем воћа, а они који имају мање засаде, могу то урадити до почетка априла.

"Ми воћку орезујемо тако да свака грана има довољно свјетла, да знамо категорију родног дрвета, да остављамо најјквалитетније родно дрво на стаблу, које ће изнијети најбољи и најквалитетнији род, а поред тога остављмо и младе гране за припрему за идућу годину", рекао је стручни сарадник у Одјељењу за унапређење пољопривреде Града Приједора Новак Анђић.

Након резидбе слиједи третирање препаратима.

"Воћари треба сада одмах послије резидбе да изврше плаво прскање значи бакарним средствима и да то прскање изведу када је температура изнад 10 степени", додаје он.

За већину приједорских воћара прошла године била је изузетно тешка, јер је род страдао од мраза и града. На подручју Приједора на површини од 150 хектара земљишта су плантажни засади воћа, претежно шљиве, јабуке и крушке.