latinica  ћирилица
24/02/2017 |  17:48 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Да ли након школовања, тржиште рада добија квалитетан кадар? (ВИДЕО)

Да ли након школовања, тржиште рада добија квалитетан кадар? Већина привредника на ово питање неће потврдно одговорити. Недовољно праксе у школским установама, кажу, тјера их да за нове раднике организују додатну обуку.
Тржиште рада - предузеће "Колектор" - Фото: РТРС
Тржиште рада - предузеће "Колектор"Фото: РТРС

Мирко Лончар техничар је моделирања на рачунару. Запослен је у предузећу које производи дијелове за аутомобилску и авио индустрију. Када је прије годину и по добио посао, морао је на додатну обуку, јер школовање му није пружило довољно праксе.

"Имали смо 1 'CNC' машину на нас 30 и није било довољно", рекао је Лончар.

У управи предузећа кажу да Мирко није једини овакав случај. Често организују обуку за нове раднике. Посебно јер имају савремене машине.

"Кад добијемо те раднике на конкурсу они нису спремни на рад на цнц машинама какве имамо овдје у нашој производњи". истако је директор предузећа "Колектора", Предраг Зорић.

"Квалитет тог школства је пао. Посебно та занатска занимања ,а ни високо образовање је испод сваког критеријума,који би требало да буде по завршетку школовања", истакао је предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић.

У бањалучкој Техничкој школи желе да прате савремене потребе тржишта рада. Образују кадрове за те профиле.

"Морате да имате опрему да тај обучени кадар може да рукује том опремом", изјавила je директорка Техничке школе Кристина Мрђа.

"Морају просвјетни радници схватити да долазе нова занимања и ако нису спремни да се усавршавају да морају нешто друго да раде, мораће да прихвате биро", сматра министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић.

За организовање практичне наставе неопходно је укључити и реални сектор кажу у Агенцији за мала и средња предузећа. Због тога су и организовали обуку за поједине наставнике.

 "Како би се упознали са новим технологијама, како би они што квалитетније могли да проводе практичну наставу", нагласио је директор Агенције за мала и средња предузећа Маринко Ђукић

И привредници кажу да су спремни да помогну и уступе дио своје опреме за организовање практичне наставе.