latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:06 ⇒ 25/02/2017 | 14:23 | Аутор: РТРС

Има ли већине на БиХ нивоу? (ВИДЕО)

Технички, мањински или у оставци – још се не зна да ли ће и како функционисати Савјет министара, након једностраног потеза Бакира Изетбеговића. У Савезу за промјене - различито о учешћу у заједничким институцијама. Једни би да остану у фотељама. Други, да их напусте.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Има ли парламентарне већине на нивоу БиХ и да ли институције функционишу, још се не зна. Највећа странка у Савезу за промјене већ данима износи супростављене ставове. Док предсједник СДС-а, Вукота Говедарица, најављује технички Савјет министара и излазак из парламентарне већине, потпредсједник, Мирко Шаровић, каже да се рад институција неће блокирати.

"Ми нећемо бјежати из институција, ми ту кризу нећемо продубљивати, напросто нећемо ни блокирати институције, јер не желимо да на неуставан начин ми одговоримо неодговорно и неуставно, а ако ме питате како ћемо радити, радићемо у интересу грађана и све оно што буде у интересу грађана и друштва, тако ћемо се понашати", рекао је Шаровић.

Шта је у интересу и којих грађана, Шаровић није појаснио. Према свему судећи, није се консултовао ни са страначким шефом који је јуче био прилично јасан.

"То значи да имамо један вид техничке Владе. Савјет министара ће функционисати у техничком мандату, а с друге стране, парламентарна већина је у овом моменту упитна. Ја сам одлучио да сједнице лидера које су у организацији Предсједништва БиХ на државном нивоу, немам више потребу да се тамо појављујем и идем", изјавио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Шта тачно значи та ријеч "технички" у земљи у којој нема ванредних избора, још нико није појаснио. До сада су технички били само сазиви који су након избора остајали да раде у мандату док се не формира нови Савјет министара и парламентарна већина. Док СДС ни сам није сигуран на коју ће страну, остали коалициони партнери одговор најављују за понедјељак.

"Опростите, ви мене питате за ствари које треба да питате лидере СзП, када је у питању технички мандат. Они прво треба да кажу шта ће и како урадити, у тај дио ствари ја не желим ићи", изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

Једину јасну поруку послали су из НДП-а. Не постоји већина, кажу, а све што Савјет министара предложи у будућности, неће бити изгласано.

"И прије Савеза донијели одлуку да уколико се то деси, парламентарна Скупштина нема већину. Дакле, ништа се није промијенило. Не постоји више ниједан разлог да странке из СзП имају парламентарну већину са СДА", рекао је посланик НДП-а у ПД ПС БиХ Момчило Новаковић.

СНСД-ови посланици у Парламенту БиХ поручују да се на посебној сједници Народне скупштине треба утврдити како ће се српски представници у заједничким институцијама убудуће понашати.

"Како ће се понашати посланици СДС-а и СЗП-а то је очито ствар коју већ сад покушавају да дају у назнакама да ће радити у институцијама ако је то за добро грађана. Није сасвим јасно шта то значи. Дјелује као да ће се они ипак вратити у институције", рекла је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ, Душанка Мајкић.

То на неки начин значи да је БиХ поново на чекању. Да ли ће се то чекање суштински разликовати од досадашњег “активног” стања, грађани ће ускоро сазнати. У неким федералним медијима већ су се појавиле прогнозе и рачунице како Савјет министара и Парламет могу да функционишу и без Срба, ваљда заборављајући основни постулат Дејтонског споразума – конститутивност.