latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:07 | Аутор: РТРС

Трампова најава покреће нову трку у наоружању?

Најава предсједника САД Доналда Трампа о јачању нуклеарних капацитета могла би да покрене нову трку у наоружању између Вашингтона и Москве.
Ракетни систем "Искандер-М" (Фото: Министарство одбране Русије) -
Ракетни систем "Искандер-М" (Фото: Министарство одбране Русије)

То је упозорио предсједник Комитета за међународне односе Савејта Руске Федерације Константин Косачев.

Он је рекао да ће, ако слоган Трампове кампање "Учинимо Америку поново великом" значи нуклеарну доминацију, то вратити свијет у најгоре вријеме хладноратовске трке у наоружању.

Трамп је у интервјуу Ројтерсу у четвртак рекао да жели да ојача амерички нуклеарни арсенал како би обезбједио да САД буду у том смислу предводник, јер су, како је навео, заостале по својим капацитетима у тој врсти наоружања.

Он се такође, пожалио на руско размјештање крстарећих ракета као на кршење споразума о контроли наоружања, додајући да ће то питање покренути приликом када и ако се буде срео са руским предсједником Владимиром Путином.

Косачев је у посту на Фејсбуку оцијенио да је ово "најалармантнија Трампова изјава по питању односа са Русијом", преноси Ројтерс.

Како је додао, током Хладног рата Совјетски Савез и САД увидјели су да је постизање надмоћи опасно и прихватили доктрину једнакости као најбољи начин за осигурање мира, навео је он на.

"Да ли улазимо у нову еру?", запитао је Косачев и додао да је што прије потребно дати одговор на то питање.

Извор: ТАНЈУГ