latinica  ћирилица
24/02/2017 |  19:11 ⇒ 25/02/2017 | 09:32 | Аутор: РТРС

Случај "Несими" ИДДЕЕА - Какве се игре играју око тендера за набавку пасоша? (ВИДЕО)

Мање од мјесец остало је до окончања уговора са добављачем БХ пасоша. Надлежни још немају одговор - шта урадити, не буде ли до тада завршен трећи тендер, расписан по хитном поступку. Какве се игре играју око тендера за набавку пасоша, и како је бивши директор постао савјетник свом некадашњем замјенику?
Пасоши БиХ - Фото: РТРС
Пасоши БиХФото: РТРС

Да ли су пропусти у прошлом тендеру за набавку пасоша направљени како би се посао вриједан око 22 милиона марака додијелио пожељним фирмама? Ово је само једно у низу питања које се поставило у тракавици званој набавка пасоша. А на она зашто тендер није расписан најмање прије годину дана, зашто је тендерска документација урађена лоше и шта је разлог спровођења трећег тендера који је такође под сумњивим околностима, треба да одговори Савјет министара, поручује бивши министар цивилних послова Средоје Новић који цијелу ситуацију оцјењује невјероватном.

"Није ријеч више о томе да ли ће радити ова, она или пета фирма, али је очигледно да се то унапријед покушало да одреди се која ће то фирма радити и мислим да није било добре воље, способности, струке и тако даље, и тако даље", истакао је Новић.

У јавности су се појавили наводи о комуникацији појединих званичника ИДДЕЕА-е са једним бројем иностраних фирми које су тражиле укидање странице поликарбоната, како би и оне могле израђивати пасоше. И на то се жалила компанија Гемалто у писму бх званичницима на које нису добили одговор. Ријеч је о компанији због чијих жалби су и пропала два ранија тендера, a наводно ће се жалити и на трећи. Како год, у ИДДЕЕА-и се, кажу, искрено надају да ће се актуелни, хитни тендер завршити до 21-ог марта.

Међутим, чак и у случају да се овај тендер не реализује до планираног рока, постоје и друге могућности које су у надлежности институција БиХ, што је познато и ресорном министарству и Савјету министара БиХ.

О којим могућностима је ријеч нико не прецизира. Ресорни министар тврди да ће пасоша бити и након 21-ог марта, иако нико не може гарантовати да ће поступак бити завршен на вријеме.

"Углавном Савјет министара је свјестан тежине проблема у којем се тренутно налазимо и редовно пратимо ситуацију и како који моменат и евентуално проблеми буду настајали, на вријеме ћемо их рјешавати", рекао је министар цивилних послова БиХм, Адил Османовић.

И док се Савјет министара припрема да овако озбиљно питање рјешава у ходу, бројна питања и даље чекају одговоре.

"Посебно је питање што Савјет министара мора да да одговор ко је појефтинио безбједносне елементе постојећег пасоша, је ли то зато да то могу производити да кажем и земљорадничка задруга у неком од мјеста или је то да се омогући да могу фалсификовани пасоши поново да круже и да га добијају они који претендују да праве многе терористичке и друге акте", додао је Новић.

Врло индикативно у цијелој причи је и подношење оставке Едима Несимија на мјесто директора ИДДЕЕА-е у јеку пасошке кризе. Оставка због, како је образложено, здравствених разлога замијењена је савјетничким мјестом директора којег нема. Иако се спекулисало да је Несими сам себе именовао на мјесто савјетника, одговорност је на крају преузео његов замјеник Радивоје Трбић.

"Ја сам у складу са Законом о ИДДДЕЕА-и преузимајући дужности директора по сили закона разријешио два претходна савјетника који су били запослени у Кабинету директора и позвао бившег директора да се врати на посао – на позицију савјетника за европску регулативу", рекао је Трбић.

Као разлоге овог потеза Трбић наводи да је било неопходно одмах направити записник о преносу надлежности, те наставити континуитет пословања, посебно око набавке пасошких књижица. Осим тога, Трбић не крије да Несимија намјерава именовати као правног заступника уколико на Суду БиХ дође до рочишта по тужбама компаније Гемалто и ИДДЕЕА-е, јер је управо он са својим тимом припремао оба тендера.