latinica  ћирилица
25/02/2017 |  09:18 ⇒ 26/02/2017 | 07:50 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ревизија пресуде тотално уништила међусобно повјерење (ВИДЕО)

Не стишава се бура коју је покретањем ревизије пресуде Србији, изазвао бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Овако опасна политичка провокација, по оцјени званичника Српске и Србије, доводи у питање не само односе у БиХ, већ и у региону. Прича о руци помирења, коју је, Изетбеговић, како тврди, пружио, за предсједника Српске Милорада Додика, само је потврда његовог лицемјерја.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Тужба насловљена на Србију - најновији покушај, једнонационални захтјев за ревизију пресуде, према ријечима предсједнице Владе Жељке Цвијановић, изазвао је довољно буре и поремећаја у оквиру цјелокупног система у БиХ. Тотално је, каже, уништено међусобно повјерење, ако је оно уопште постојало.

"Осуђујемо неуставно и ванинституционално дјеловање Бакира Изетбеговића у вези са захтјевом за ревизију пресуде по тужби против Србије, које је изазвало велике поремећаје у БиХ и на регионалном плану”, истакла је Цвијановић.

Те поремећаје сада, наводно, жели да испегла Бакир Изетбеговић. Каже да је спреман, и то врло радо, да повуче први потез који ће водити ка нормализацији ситуације у Босни и Херцеговини.

"Ја нисам покрено ову ревизију. То је процес који је стар 24 године. Двије су одлуке референтне донесене од ранијих сазива Предсједништва. И од мене се у ствари очекивало да ја то зауставим. Наравно да ја такву ствар не могу зауставити нити ми је то пало на ум", рекао је Изетбеговић.

Наводно испружена рука, послије свега што је учинио, може да се прихвати једино ако би одмах повукао захтјев за ревизију, категоричан је предсједник Српске Милорад Додик.

"Није ријеч о доброј вољи Изетбеговића да се ријеши тренутна ситуација, већ о чистом лицемјерју и безобразлуку. Сада би одједном, требало због Изетбеговићеве 'добре воље' да се заборави шта он чини и шта покушава да уради у континуитету мржње према Србима и српском народу у цјелини. Сада би требало одједном, само зато што је он благонаклон, да се извуче из блата које је сам направио и гурнуо БиХ и у блокаду и расуло. Сада би он покушао да буде позитивац, који, пружа руку”.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић пита се какав то први потез, након свега, може да начини Изетбеговић. Каже, Изетбеговића су у ту причу гурнули кругови који од њега очекују да то уради.

"Потез Бакира Изетбеговића да покрене ту ревизију опасан је и уноси додатне тензије у региону. То је акт непријатељства, а имаће и посљедице по билатералне односе БиХ и Србије. Показују се двоструки стандарди међународне заједнице која уводи санкције против предсједника Републике Српске Милорада Додика и смета јој када он иде код руског предсједника Владимира Путина, а не смета када Изетбеговић иде код турског предсједника Реџепа Ердогана", каже Дачић.

Оштрију реакцију међународне заједнице тражи и лидер социјалиста Петар Ђокић. За сада, стиже само забринутост, због чега је, по ријечима француске амбасадорке у БиХ, морао засједати ПИК. Намјера је, каже, била да позову све политичаре на поштовање институција БиХ, принципа дијалога и консензуса утврђених Уставом.

Дакле, на све оно што је Изетбеговић погазио покрећући ревизију. Због тога ће Српска у понедјељак, из највише законодавне институције упутити званични одговор. Важност одржавања посебне сједнице Парламента, један је од закључака данашње сједнице Актива жена СНСД-а, који је појаснила премијерка Српске.

"Очекујемо од свих представника да покажу то потребно јединство и да се дефинише одређена платформа за поступање представника Српске на нивоу БиХ, који сада у својим рукама носе алате, и да покажу на који начин треба да се штити и брани интерес Српске".

Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ је појаснила да ће том приликом бити дефинисан начин понашања свих представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

"То је за нас обавезујуће. Постоји вјероватно могућност да неки то и не поштују, али пустите да се догоди Народна скупштина и да послије тога јасно знамо који је став”,казала је Мајкић.

Став правника већ је познат. Данас их је поновио Правни тим Уједињене Српске, чији задатак је помоћи институцијама Српске и Србије да би захтјев био одбачен, а његов подносилац, како наводе у Тиму, раскринкан.

"Очекујемо да ће Секретаријат Међународног суда у Хагу одбацити приликом претходног испитивања ове ревизије, увтрдити процесне недостатке – неблаговоременост и да није поднесен од овлаштене особе”, нагласио је Милан Петковић из Правног тима Уједињене Српске.

А због писма, које није доставила Суду у Хагу, амбасадорку БиХ у Холандији Мирсаду Чолаковић на консултације у Сарајево позвао је министар иностраних послова Игор Црнадак.

Ревизија пресуде једна је од тема о којима је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, у Вашингтону, разговарао са директором Стејт департмента за југоисточну Европу Метјуом Палмером.

Да је ова тема привукла пажњу америчке јавности поврђује и текст објављен у Њујорк Тајмсу, у којем је наведено да захтјев Бакира Изетбеговића, очигледно потпирује политичке тензије у региону, које тињају још од рата који је 'растурио' Југославију 90-их година прошлог вијека.