latinica  ћирилица
25/02/2017 |  10:06 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Дачић: Мало је шанси да успије ревизија пресуде

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је мало шанси да успије ревизија пресуде по тужби против Србије пред Међународним судом правде и да су члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у ту причу гурнули кругови који од њега очекују да то уради.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

- И сада он /Изетбеговић/ каже да ће да повуче неки први потез. Не знам који би то био потез послије свега овога - додао је Дачић.

Он је напоменуо да Међународни суд правде сматра да је ревизија пресуде нови поступак, а не наставак старог, због чега је потребна нова правна легитимација, односно нова одлука Предсједништва БиХ, до које није дошло.

Осим тога, каже Дачић, ниједном се није десило да ревизија буде прихваћена.

Он је истакао да је важан и принципијелан став Хрвата у БиХ, који су против ревизији, не из "љубави према српским интересима", него зато што су у БиХ народи равноправни, а то је суштина Дејтонског споразума.

Дачић је за ТВ "Пинк" поновио да је потез Бакира Изетбеговића да покрене ту ревизију опасан и уноси додатне тензије у региону, да је то акт непријатељства, а имаће и посљедице по билатералне односе БиХ и Србије.

Он је нагласио да се показују двоструки стандарди међународне заједнице која уводи санкције против предсједника Републике Српске Милорада Додика и смета јој када он иде код руског предсједника Владимира Путина, а не смета када Изетбеговић иде код турског предсједника Реџепа Ердогана.

- Нама је у интересу да са БиХ имамо добре односе, нарочито да елиминишемо те неке, можда, и вековне тензије које настале још из турских времена са муслиманима, односно Бошњацима - рекао је Дачић.

Подсјетивши да је Међународни суд правде 14 година разматрао тужбу БиХ против Србије за геноцид, Дачић је оцијенио да ће, ако ова ревизија буде прихваћена, то значити да ће се годинама у Србији и БиХ бавити тим темама.

Подсјетивши да је Бакиров отац Алија Изетбеговић направио референдум у БиХ прегласавањем Срба и да је то и довело до рата, а да је њихова сестринска партија СДА Сулејмана Угљанина у Србији организовала референдум о територијалној аутономији Санџака, Дачић је рекао да то указује одакле долази реметилачки фактор.

Извор: СРНА