latinica  ћирилица
25/02/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

Белензада: Обрачунавати камате на кашњење исплате плата

Конфедерација синдиката Републике Српске сматра да Република Српска мора донијети законско рјешење којим би се на кашњење исплате плате за сваког радника обрачунавала камата, као што то у свом пословању раде банке или Пореска управа Републике Српске.
Обрад Белензада - Фото: СРНА
Обрад БелензадаФото: СРНА

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада рекао је Срни да би, када би се у том смислу донијело законско рјешење, на свако кашњење исплате плата обрачунавала камата у корист радника.

- У том случају сваки послодавац би на вријеме исплаћивао плату радницима, што и јесте циљ - рекао је Белензада и подсјетио да би тиме била прекинута пракса да се многи радници одричу и по неколико неисплаћених плата, само да би на вријеме у наредном периоду, односно мјесец за мјесец, били исплаћивани.

Белензада сматра да најављене реформе које спроводи Влада Републике Српске не могу само да иду у правцу да се штеди на радницима, док се и даље мало чини на смањивању јавне потрошње и смањењу оптерећења привреде, неконтролисаном поступку јавних набавки и другим радњама које могу значајно допринијети најављеним реформама.

Према његовим ријечима, не би требало да се преко Правилника о раду рјешавају сва права радника без колективних уговора и преговора са синдикатима, због чега се долази у ситуацију да се не поштују одредбе Закона о раду.

Белензада је нагласио да Конфедерација синдиката Републике Српске сматра да се, уколико постоји потреба у предузећима или установама за исказивањем вишка радника, прво мора донијети програм збрињавања радника са јасно дефинисаним критеријумима, па тек онда приступити изради систематизације у складу са донесеним актима.

- Радници не би требало да се отпуштају са посла уколико нису измирене све обавезе према њима - навео је Белензада.

Он је нагласио да се, с обзиром на тренутну ситуацију у "Жељезницама Републике Српске", мора обуставити примјена Правилника о систематизацији до доношења Плана социјалног збрињавања сваког отпуштеног радника.

Белензада каже да се због непотписивања Општег колективног уговора дошло до забрињавајућег стања у коме је поремећен систем расподјеле вриједности, јер су потписивањем посебних колективних уговора у јавном сектору, радници у привреди остали у тежем положају.

Белензада је рекао да је Предсједништво Конфедерације синдиката Републике Српске разматрало, између осалог, примјену одредби појединих чланова Закона о раду, те о питањима преговарања и закључивања Општег колективног уговора.

Извор: СРНА