latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:06 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

У Посавини све мање произвођача дувана (ВИДЕО)

Пољопривредна задруга "Обудовац" из Обудовца почела је уговарање производње дувана на око 100 хектара обрадивих површина у Посавини и Семберији. Ово је за 10 одсто мање у односу на претходну годину, јер је производња све скупља, а откупна цијена сувог листа дувана годинама се није мијењала.
Дуван - Фото: РТРС
ДуванФото: РТРС

Станислав Јаковљевић из Обудовца до прије десетак година био је један од највећих произвођача дувана у Обудовцу. Због скупе производње и ниских откупних цијена временом је дуван свео на четири хектара, а производњу преоријентисао на ратарске културе, пшеницу и кукуруз.

- Имам и сушаре, пољопривредне машине и пластенике. Било би боље када би се побољшала цијена дувана на државном нивоу, јер тада нико не би ни помишљао да ради неке друге ствари - каже Јаковљевић.

Пољопривредна задруга Обудовац прошле године је откупила 110 тона дувана, што је за око 20 одсто мање него претходне. Планом производње у овој сезони, површине под овом културом биће додатно смањене за 10 одсто.

- Планом смо предвидјели уговарање око 80 хектара под дуваном типа вирџинија и 10 до 15 хектара под типом берлеј - каже Максим Петровић, директор Задруге.

У пољопривредној задрузи планирају да кооперантске уговоре склопе са око 90 произвођача у Посавини и Семберији. За сјетву, која почиње средином марта, биће обезбијеђен комплетан репроматеријал, заштитна средства и гориво, али и стална подршка агронома.