latinica  ћирилица
25/02/2017 |  16:28 ⇒ 26/02/2017 | 08:04 | Аутор: РТРС

Исплата пољопривредницима у марту средствима руског клириншког дуга (ВИДЕО)

Влада Републике Српске уважиће већину захтјева пољопривредника које су упутили прије два дана, а прије свега, то се односи на транспарентност података о исплаћеним подстицајима, поручили су из ресорног министарства. Премијерка Жељка Цвијановић рекла је да ће подстицаји за прошлу годину бити исплаћени од руског клириншког дуга, који се очекује до краја марта. Уколико се то не деси у предвиђеном року, каже, постоји план Б.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Пољопривредници имају право да буду незадовољни, јер им средства која су очекивали нису на располагању, поручује премијерка Жељка Цвијановић, али подсјећа да нигдје у окружењу обавезе из претходне године нису извршене до фебруара текуће. Ипак, сматра да је крајње вријеме да се иде у реструктурисање и реформу пољопривредног сектора, система подстицаја и плаћања обавеза према држави.

"Прије два мјесеца рекла сам пољопривредницима да је план Владе да се средства од клириншког дуга приоритетно користе за измиривање обавеза према њима. Ако не то не деси у току мјесеца марта, имамо план Б'', каже Цвијановић.

Пољопривредници немају резервни план. Кажу да без средстава неће моћи кренути у прољећну сјетву. Из Владе им поручују да им неће остати дужни. Из ресорног министарства подсјећају да се исплата од 60 милиона марака врши из буџета, чији је оквир у октобру прошле године усвојила и Народна скупштина.

"Наш циљ је да на најбољи начин и најравномерније распоредимо та средства. Свакако, приоритет је што прије исплатити заостала средства из прошле године, око 33 милиона, а онда кренути и са исплатом за 2017", рекао је Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Највећи дио приједлога пољопривредника у вези са Правилником о подстицајима је уважен на састанку у ресорном министарству прије неколико дана, каже Пашалић, тако да ће документ претрпјети измјене у односу на Нацрт. Пољопривредници траже и усаглашавање са Правилником у Федерацији.

"Мислим да га нисмо завршили, и да треба поново да сједнемо за сто, јер оно што је нама понуђено било је погубно за пољопривреднике'', рекао је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредника РС.

Није тачно да су подстицаји бољи у Федерацији, поручују из ресорног министарства. С обзиром на буџет и број газдинстава на који се распоређује, пољопривредници у Републици Српској у просјеку добијају више новца у односу на оне у Федерацији. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, кога пољопривредници такође прозивају због лошег стања у домаћој пољопривреди, данас се није јављао на позиве.