latinica  ћирилица
25/02/2017 |  16:36 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Од хобија до породичног бизниса: Почели од нуле и успјели (ВИДЕО)

Од идеје, до породичног бизниса. Породица ратног војног инвалида Милана Сантрача из Приједора од узгоја цвијећа развила је озбиљан породични посао.
Пластеници породице Сантрач - Фото: РТРС
Пластеници породице СантрачФото: РТРС

Почели су од нуле. Прво су имали један, а сада имају пет пластеника. Ратног војног инвалида Милана Сантрача из Приједора није поколебао ни тешки инвалидитет, већ се храбро ухватио у коштац са животом. Са братом и његовом породицом покренуо је скромну производњу цвијећа, која је, уз велики труд, прерасла у уносан породични бизнис. Одрицања је много, од зоре су на ногама.

Ипак, пресудио је заједнички труд ове породице. Тренутно имају десетине хиљада садница цвијећа, које ће пласирати на тржиште уочи осмог марта. Проширили су посао и на производњу поврћа. У посао су укључени сви чланови породице, па и они најмлађи. Једни другима највећа су подршка.

Гдје има вриједних руку и елана, има и зараде, каже породица Сантрач. Захваљујући овом породичном послу, сви су се скућили.

"Има пуно рада, одрицања, нема слободне суботе, нема недјеље, нема свеца, празника...Радимо 24 сата, али може се живјети", каже милан Сантрач.

Посљедњих година на подручју Приједора у експанзији је пластеничка производња коју подржава Градска управа. Међу четрдесетак произвођача, десетак се бави производњом цвијећа.

"На нивоу градске управе Приједор, годишње се подстиче негдје око 40. 000 метара квадратних пластеника, а мислимо да на територији града има најмање још толико пластеника за које корисници не могу аплицирати због, условно речено, малих површина, односно мањих од предвиђеног за подстицаје", истиче Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде Града Приједора.

За произвођаче цвијећа највећи проблем је пласман на тржиште. Ипак, све је више “цвјећара“, па је Приједор добио, сада већ традиционалну манифестацију “Дани цвијећа“.