latinica  ћирилица
26/02/2017 |  16:35 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Статисти из околине Приједора: Улоге непримјетне, али за њих битне (ВИДЕО)

Од "Козаре" до "Турнеје" - многи филмови снимљени су у окоини Приједора и Козарске Дубице. Прилику да бар на кратко буду глумци имали су и грађани. Кад се рефлектори угасе, и сними посљедња сцена, остану успомене и – статисти. Ово је прича о анегдотама поткозарских "посуђених глумаца" како сами себе у шали називају.
Сцена из филма Козара - Фото: РТРС
Сцена из филма КозараФото: РТРС

Иако различитих животних занимања, они имају нешто заједничко – статирање у филмовима. Своју "глумачку срећу" у филму "Свети Георгије убива аждаху" у улози српског војника опробао је и Зоран Дринић. Из личног искуства, каже, није лако ни бити ни глумац. Каже, радило се о фотографисању бораца, гдје су једну сцену од 15 секунди снимали скоро цијелу ноћ.

Многе сцене филма  "Турнеја" Горана Марковића  снимане су у Кнежици код Козарске Дубице. Међу статистима био је и Милорад Глумац. Његова улога била је поприлично захтјевна – морао је халапљиво да једе и то без престанка.

"Иначе, ја могу доста попити, појести, то није било лоше, прасе печено пред нама и тако...", кроз смијех прича Милорад.

Драган Буква имао је тек четири године кода је статирао у чувеној "Козари". Био је збјегу, али и тамо гдје се пуцало.

"Када је запуцало, сви су попадали по оном блату, а ја нисам хтио нипошто јер сам имао ново одијело и под сваку цијену хтио сам да га сачувам", каже Буква.

Незаборавно искуство – тако статисти описују свој "посао". С времена на вријеме погледају филмска остварења у којима су играли можда непримјетне, али ипак, за њих битне улоге. Сви они мисле исто – ако им се укаже прилика, реприза је сигурна!