latinica  ћирилица
26/02/2017 |  17:14 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Заев демантује договор да Срби буду оптужени за геноцид

Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ саопштио је да су лажни написи појединих медија да се лидер те странке Зоран Заев наводно договорио са албанском странком ДУИ да Срби буду оптужени за геноцид над Албанцима у Македонији између два свјетска рата.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

У саопштењу СДСМ-а наводи се да су лажни написи медија о промјени државне заставе и химне, о неким осудама народа за геноцид, о језичким рјешењима која су супротни македонском Уставу.

"Све те лажи су само тенденциозни покушај да се игра на подгријавање националне нетрпељивости између Македонаца и Албанаца, Албанаца и Срба, Турака и Албанца, Македонаца и Срба", истичу из СДСМ-а.

СДСМ истиче да такве неистините информације шире медији под контролом руководства супарничке партије ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

"То руководство је незадовољно, јер су се СДСМ и партије Албанаца - ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, договориле о формирању заједничке посланичке већине, те ће ВМРО-ДПМНЕ доласком нове власти изгубити повластице и одговарати за криминал", додаје се у саопштењу.

Коалициони споразум македонског СДСМ-а са албанском странком ДУИ предвиђа и одлуку којом би се Србија теретила за наводни геноцид над Албанцима у Македонији између два свјетска рата.

Ријеч је о захтјеву ДУИ Алија Ахметија који обухвата период од 1912. до 1956. године.

Скопска "Република онлајн" је пренијела да ова одлука није благонаклоно прихваћена у Главном одбору СДСМ-а, те да је Заев, образлажући је, покушао да спусти лопту рекавши да то није опасно за Македонце, јер кривица пада на терет Срба и Владе Србије, која је у то вријеме била надлежна за бившу Вардарску Македонију.

На критике неколицине чланова Главног одбора, Заев је, како се наводи, изнио аргумент "да би Албанаца, да нису убијени, било више и да би у Устав ушли као конститутивни народ".

Лист пише да је Заев практично промијенио историју Македоније устврдивши да су Албанци одувијек били присутни у Македонији у великом броју, "али да их је сада мање јер су истребљени".

Извор: Срна