latinica  ћирилица
26/02/2017 |  19:15 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

У Верићима одржане традиционалне "Козарске покладе" (ВИДЕО)

Између Бањалуке и Приједора, у поткозарском селу Верићи одржане су традиционалне "Козарске покладе", којима православни вјерници обиљежавају завршетак мрсних дана, пред почетак великог Васкршњег поста. У пјесми, игри и закускама уживало је стотине мјештана и гостију из цијеле Републике Српске.
Козарске покладе - Фото: РТРС
Козарске покладеФото: РТРС

У поткозарском селу Верићи, испраћени су зимски дани. Чувари обичаја, фолклорна и културно-умјетничка друштва, извели су изворне пјесме. Домаћице су припремиле гастрономско богатство. Посјетиоце су привукла старинска јела попара, чварци, сир, кајмак, пура, цицвара..

Мјештани причају како су њихови преци све до 1941. године, недјељу уочи великог поста, долазили пред цркву и частили се с кумовима и пријатељима. Био је то дан када су се мирили они који су се свађали. Данас, Козарске покладе су постале примамљива туристичка атракција, а организатори су, већ годинама, туристичке организације Бањалуке и Приједора.

"Ова манифестација је везана за почетак великог поста поводом Васкрса. У поткозарским селима био је обичај да се на покладе послије литургије из кућа износи најбоља храна која се подијели са свима који долазе у цркву и пред цркву, чиме се озваничава крај мрса и почетак поста", истакао је Остоја Барашин, директор Туристичке организације Бањалука.

Градоначелници Бањалуке и Приједора су сагласни - Козарске покладе су манифестација која спаја људе и чува старе обичаје.

"Покладе су разлог да се људи окупе, друже, то је фин збор и традиција цркве која траје више од 120 година", нагласио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Миленко Ђаковић,  градоначленик Приједора је нагласио да Бистрица и Верићи покладама обиљежавају завршетак зимских дана и истиче да је стари обичај био да се преостала храна дијели сиромашним комшијама, јер сутрадан наступа пост.

Обиљежавање Козарских поклада почело је литургијом у Цркви Светог пророка Илије у Верићима, коју је служио епископ бањалучки Јефрем.