latinica  ћирилица
26/02/2017 |  21:28 | Аутор: РТРС

Папа Фрањо први католички поглавар који је посјетио англиканску цркву

Kористећу историјску прилику да утиче на већу блискост након вишевјековног неповјерења, предрасуда и непријатељства између двије цркве, папа Фрањо постао је први католички поглавар који је посјетио англиканску парохију у Риму, преноси АП.
Папа Фрањо у англиканској цркви у Риму - Фото: AP
Папа Фрањо у англиканској цркви у РимуФото: AP

Папа и англикански бискуп у Европи Роберт Инес молили су се један поред другог у цркви "Свих светих", која се налази недалеко од Шпанског трга у центру Рима.

Инес је поздравио папу и солидарност коју показује према избјеглицама и мигрантима.

Папа је у свом говору истакао да англиканци и католици имају дугогодишњи "поглед једни на друге пун сумњи и непријатељства" и да је било вишевјековног неповјерења.

"Временом, напредак на нашем путу ка пуном заједништву може изгледати спор и несигуран, али данас можемо бити охрабрени овим нашим окупљањем", рекао је папа Фрањо и охрабрио вјернике обје цркве да увијек буду ослобођени предрасуда из прошлости.

Током посјете англиканској цркви, један од парохијана је папи дао традиционални посни колач, док му је једна жена поклонила корпу са домаћим џемовима и колачима.

Англиканска црква издвојила се из католичке у 16. вијеку, након што је енглеском краљу Хенрију Осмом ускраћено право на поништење брака.

Обје цркве настоје да развију пријатељске односе упркос препрекама међу којима су дубоке разлике у погледу одређених проблема попут рукоположења жена и дозвола бискупима хомосексуалцима да обављају дужност.

Папа је уједно саопштио и да разматра могућност да посјети Јужни Судан, који је захваћен грађанским ратом.

Извор: Танјуг