latinica  ћирилица
27/02/2017 |  07:51 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Почео Васкршњи пост (ВИДЕО)

Православна црква и њени вјерници данас почињу Велики или Ваксршњи пост, који ће трајати све до празника Васкрсења Христовог, односно 48 дана. Велики пост установљен је од светих отаца као духовна припрема за празник над празницима-Васкрсење Христово.
Почео Васкршњи пост - Фото: РТРС
Почео Васкршњи постФото: РТРС

У Новом завjету у више наврата наводе се примјери поста. Господ Исус Христос је попут Мојсија постио 40 дана на Гори Кушања, а постили су и Свeти Апостоли, као и сви истински хришћани у свим временима.

"Пост је тежња да се очистимо од гријеха, да се исповиједимо и да се тог гријеха ослободимо, да се причестимо, јер се заправо причешћем ми освећујемо", наводи Младен Мајкић, протојереј-ставрофор.

Пости се на води, осим суботом и недјељом, када се дозвољава употреба уља и вина.

На празник Благовијести дозвољена је риба. Пост није само уздржавање од мрсне хране, већ од свих рђавих дјела, због чега се каже да је на путу спасења пост једно крило, а молитва друго.

"Пост без молитве је само дисциплина, нема ту духовну садржину и значај, што значи да је пост садржајан само ако је пропраћен молитвом", подсјећа протојереј, Славољуб Кнежевић.

Васкршњи пост назива се још и Велики пост, због посебне важности, али и дужине трајања.

Траје од Чистог понедјељка до Лазареве суботе. На крај овог поста надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно вријеме трајања посног периода 48 дана-најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења.