latinica  ћирилица
27/02/2017 |  08:05 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Предмет "Велики парк" - Викић и други негирали кривицу

Четворица оптужених у предмету "Велики парк" данас су се у Суду БиХ изјаснили да нису криви за ратни злочин против ратних заробљеника почињен 1992. године у Сарајеву.
Драган Викић и Јусуф Пушина - Фото: klix.ba
Драган Викић и Јусуф ПушинаФото: klix.ba

Кривицу су одбацили бивши командант Специјалне јединице МУП-а БиХ Драган Викић /61/, бивши министар унутрашњих послова БиХ Јусуф Пушина /67/, те Нермин Узуновић /59/ и Младен Човчић /46/.

Након рочишта Никица Гржић, адвокат Пушине, рекао је новинарима да доказима којим располаже оптужба неће успјети доказати кривицу његовог брањеника.

Фахија Каркин, адвокат оптуженог Викића, рекао је новинарима да очекује да ће се доказати да његов клијент није крив и очекује ослобађајућу пресуду.

Он сматра да ће доказни поступак тужилаштва трајати дуго јер има више од 80 свједока и на хиљаде папира "материјалних доказа који не доказују ништа".

Суђење би требало да почне у року од 15 дана.

Данашње изјашњене о кривици испред зграде Суда БиХ и у судници пратило је око 100 сабораца и присталица оптужених.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу против оптужених због ратних злочина над припадницима ЈНА у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву.

Оптуженима је стављено на терет да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су, противно Женевским конвенцијама и одредбама међународног хуманитарног права које дефинишу поступање са ратним заробљеницима, убијени рафалним пуцањем из ватреног оружја.

У томе су учествовали Узуновић и Човчић, те друга лица. Након убиства, тијела припадника ЈНА су склоњена и одвезена с циљем да се уклоне и прикрију докази.

Дјелимични посмртни остаци двојице убијених су пронађени, а за осталима се још трага.

Оптуженима је на терет стављено да су као припадници полицијских и безбједносних структура, који су се налазили на својим положајима или у близини мјеста злочина, били информисани о злочину или лично свједочили почињењу злочина, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да је у овом предмету спровело дуготрајну, детаљну и темељну истрагу, у којој је саслушано више десетина свједока и прикупљена велика количина доказног материјала, те да ће наводе оптужнице доказивати позивањем више од 80 свједока и прилагањем око 400 доказних материјала.

Извор: СРНА