latinica  ћирилица
27/02/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Церар: Милиони миграната чекају да пређу Средоземље

Словеначки премијер Миро Церар упозорио је у интервјуу за "Билд ам зонтаг" да милиони миграната чекају да пређу Средоземље и дођу у Европску унију, нагласивши да је ситуација врло озбиљна.
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

Упитан да ли су његове оцјене превише драматичне, Церар је рекао да је Словенија прва упозоравала на посљедице велике миграције балканском рутом, што многи нису веровали, али се касније показало тачним, преноси Index.hr

Кроз Словенију је тада дневно знало пречи и десетак хиљада људи, а с обзиром на то да Словенија има два милона становника, то је као да је у Њемачку у једном дану дошло пола милиона миграната", казао је Церар.

"Ако Европска унија не спријечи масовне неконтролисане миграције, ускоро неће имати шта да контролише", казао је словеначки премијер, наговјештавајући да би неконтролисани миграцијски таласи могли да униште оно што су генерације Европљана стварале да би постигле данашњи ниво сигурности и благостања.

Церар сматра и да би Европа морала и даље да примати избјеглице из ратом угрожених подручја, али само онолико колики је њен стварни капацитет, али не и економске мигранте чији живот није угрожен.

"Увјерен сам да Европа треба бити отворена за људе у невољи који бјеже спашавајући властите животе, али то мора бити контролисано и ако нека земља нема капацитете да те људе интегрише, они падају на друштвену маргину, што није добро ни за избјеглице нити за земљу у коју су примљени", казао је Церар.

Он је додао да је избјеглички талас 2015/2016. године био драматичан и превелик, што је довело до проблема у земљама кроз које су транзитирали, као што је Словенија, и у земљама у које су дошли, попут Њемачке.

Церар је казао да је гледајући уназад лако бити паметан, али да сматра да је њемачка канцеларка Ангела Меркел била "донекле преоптимистична" у погледу интеграције миграната и да је њена политика отворених врата узроковала проблеме који се могу поновити ако дође до новог миграцијског таласа из Африке медитеранском рутом.

Извор: Танјуг