latinica  ћирилица
27/02/2017 |  08:48 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Радници ЖРС не одустају - за петак најављен протест (ВИДЕО)

Запослени у Жељезницама Републике Српске не одустају протеста које су најавили за 3. март у Добоју због неисплаћених плата и осталих дуговања према радницима, нове систематизације и неисплаћивања извршних пресуда.
Трнинић са представницима синдиката "Жељезница Српске" - Фото: РТРС
Трнинић са представницима синдиката "Жељезница Српске"Фото: РТРС

Ресорни министар Неђо Трнинић каже да ће идуће седмице на састанку са управом и Надзорним одбором Жељезница покушати ријешити нека од ових питања. Протести, сматра, нису оправдани.

Синдикални представници Жељезница не одустају од протеста. Иако нису сигурни шта након тога, у једно јесу - желе да раде и зараде своје плате али и да им се обезбиједи оно што им је загарантовано Законом о раду - несплаћени топли оброци и регрес од 2011.

- Протести ће, највјероватније, бити одржани у петак, 3. марта. Циљ протеста није наношење штете предузећу, већ да скренемо пажњу да се стварно налазимо у ситуацији у којој се ништа не рјешава, каже Милијан Марковић, предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске.

- Тражимо децидно поштивање Закона о раду у погледу евентуалног вишка запослених, односно утврђивање критеријума са синдикатом, измиривање обавеза према радницима, истиче предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске, Обрад Белензада.

Протести су право свих запослених али у овом моменту нису оправдани - став је ресорног министарства. Министар Неђо Трнинић каже да процес реструктурисања жељезница још није ни почео али да ће у договору са запосленим наћи најбоље рјешење за ситематизацију и исплату отпремнина онима који остану без посла: "Сва дуговања према радницима ће бити измирена прије почетка реструктурисања ЖРС, уз помоћ Свјетске банке, што је и предвиђено Реформском агендом."

У синдикату су незадовоњни и односом руководства. Тврде да док они који раде немају за живот, други се бахате. Кажу да руководство игнорише њихове захтјеве да им се одговори колико људи прима уговорене плате и колики је њихов износ.

Ресорни министар поручује да ће на састанку са управом и Надзорним одбором Жељезница испитати наводе синдиката о уговореним платама, али да ће Влада и размазтрати пословања свих јавних предузећа.

На протестим у Добоју у петак радници ће од управе Жељезница тражити да учествују у преговорима, али и утврђивању одговорности, па ако треба, како кажу, и смјенама због лошег стања у Железницама.