latinica  ћирилица
27/02/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Савчић: 1. март је посијао сјеме раздора међу народима у БиХ

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић сматра да је 1. март датум који је посијао сјеме раздора међу народима и изазвао прве директне сукобе у БиХ чије посљедице трају све до данашњих дана.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Алија Изетбеговић је тада жртвовао мир за суверену БиХ, а његов син Бакир Изетбеговић данас, 20 година након рата, жртвује будућност БиХ ради сопствене позиције", рекао је Савчић Срни.

Он је оцијенио да захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за покретање ревизије пресуде по тужби против Србије представља пут трајног непријатељства који је он изабрао када је ријеч о српском народу, а што је веома опасно.

"Бакиру Изетбеговићу да је стало до истине и правде и да је одговоран политичар учинио би нешто да то заједно урадимо и да кренемо путем мира, помирења и да градимо неку бољу будућност", истакао је Савчић.

Савчић сматра да све то показује да Бакир Изетбеговић није озбиљан и одговоран политичар, већ обичан "шибицар" који мисли да може варати све у БиХ, региону и свијету, јер он изгледа своју и будућност својих потомака не види у БиХ.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

Тај дан се у ФБиХ обиљежава као "дан независности", док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Извор: СРНА