latinica  ћирилица
27/02/2017 |  10:50 | Аутор: РТРС

За десети рођендан Демофест добија химну

Бањалучки Демофест ове године слави јубилеј, а за десети рођендан добиће специјални музички поклон - сопствену химну!
Демофест - прес - Фото: РТРС
Демофест - пресФото: РТРС

Иза овог несвакидашњег поклона стоје бендови М.О.Р.Т. и ЗАА, једни од најуспјешнијих побједника Демофеста, који су и дошли у Бањалуку како би заједно снимили ову пјесму. То је тек почетак овогодишњих изненађења, јер десети Демофест доноси још један новитет, а у питању је друга фестивалска бина.

"Одлучили смо да мало проширимо Демофест причу, па ће фестивал тако поред главне 'Бастион' бине, на којој ће такмичити 30 демо бендова, добити још једну бину. Ова мања, тзв. 'Бетон' бина, биће смјештена на љетној позорници тврђаве Кастел, тамо гдје је све и почело. На овој бини ће се такмичити 20 демо бендова, а два најбоља ће затим наставити такмичење у финалу на великој бини", открила је Бранкица Јанковић, директорица Демофеста.

Такође, у годинама када се фестивали гасе и нестају, Бањалучка пивара је обрадовала Демофест најављујући подршку фестивалу у наредне три године.

Николас Пени, директор Бањалучке пиваре, рекао је да Нектар пиво, као бањалучки бренд, на тај начин улаже и у свој град, јер су фестивали најбољи начин да се привуку туристи, што значајно доприноси развоју туризма и домаће економије.

"Данашњи дан је, стога, посебно важан за нас, јер потписујемо уговор на три године и тако се обавезујемо да ћемо наставити сарадњу са Демофестом. Поносни смо на чињеницу да су Нектар и Демофест заједно започели причу о овом фестивалу и да данас заједно славе његов велики јубилеј. Поносни смо јер нам је пружена прилика да им помогнемо у тој племенитој мисији, а данашњи потпис је гаранција да ћемо им бити поуздана подршка и у временима која долазе", истакао је Пени.

Ђорђе Мишић, извршни директор за маркетинг и продају компаније м:тел је подсјетио на чињеницу да се за десет година фестивала пријавило преко 3.500 бендова, наступило више од 300, а свирало око 1.400 музичара из 13 земаља

"Бројке најбоље говоре колико је овај фестивал велики, а ријеч која најбоље описује наше деценијско пријатељство са Демофестом је понос. Зато што га подржавамо сваке године од првог издања и већ 10 година заједнички градимо музичку историју региона", казао је Мишић.

Далибор Ритан, кантри менаџер компаније Хуавеи за БиХ је честитао Демофесту на деценији постојања и рекао да се радује што Хуавеи и ове године може пружити подршку младим талентима, те додао да ће званични телефон фестивала бити Хуавеи П10.

Овогодишњи Демофест ће се одржавати од 20. до 22. јула на тврђави Кастел у Бањалуци, а имена извођача која су за сада позната су Дубиоза колектив, Функерман и Фреемасонс. Још увијек је отворен и конкурс за демо бендове. Сви детаљи се могу наћи на званичном сајту фестивала на адреси www.demofest.оrg