latinica  ћирилица
27/02/2017 |  12:07 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Спреман предшколски програм за будуће првачиће (ВИДЕО)

Све је спремно за предшколски програм за будуће првачиће који почиње 1. марта и трајаће три мјесеца.
Првачићи - Фото: РТРС
ПрвачићиФото: РТРС

У Републици Српској ове године овим програмом обухваћено је 4.222 дјеце - 42 одсто од укупног броја дјеце овог узраста. Пракса је показала да су захваљујући овом програму дјеца боље припремљена за школу и да постижу боље резултате.

Да школа није баук, првачићима много помаже предшколски програм. Захваљујући њему лакше ће поднијети раздвајање од родитеља, прихватити школске обавезе и ауторитет васпитача

Пред васпитачима је изазов да дјецу науче да заволе школу и да се социјализују. За озбиљан рад припремају их кроз игру .

- Акценат је на социо-емоционалном развоју, биће ту и физичких и моторних активности, наравно и интелектуални развој са посебним нагласком на развој те фине графомоторике да би их припремили да у школи пишу, држе правилно оловку, каже Даница Мојић, педагог.

Предшколску дјецу не треба посматрати као уједначену групу и од свих очекивати иста постигнућа.

- Педагошки оправдан приступ томе је да различите његује, односно да их још појачавамо умјесто да их гушимо и приближавамо једне другима, истакао је Перо Спасојевић, доктор педагошких наука.

Припремни програм за полазак у школу похађаће 2.503 малишана у предшколским установама, а у основним школама 1.719 полазника.

- Ове године имамо 64 основне школе укључене у програм и 75 група преко 160 људи ангажованих за припремни програм и наставника разредне наставе и васпитача и педагога,  нагласила је Радмила Коцић Ћућић, помоћник министра за предшколско,основно и средње образовање 

Приоритет су малишани који нису били обухваћени редовним системом предшколског васпитања. Ове године знатно је више малишана који ће похађати овај програм јер је Влада Српске повећала грант за ове намјене за 50 000 марака и издвојила 300.000 КМ.