latinica  ћирилица
27/02/2017 |  13:20 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Предсједник САНУ: Србија "извози сопствену будућност"

Предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић упозорио је да Србија "извози сопствену будућност", те да је основни проблем у Србији демографски, из којег проистичу сви други проблеми.
Владимир Костић (Фото: : Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal) -
Владимир Костић (Фото: : Youtube/RTS Oko - Zvanični kanal)

На скупу "Ка бољој демографској будућности Србије", одржаном у просторијама САНУ, Костић је истакао да је удио високообразованих људи који одлазе из земље 11 пута већи него 1970-их година.

"Од почетка миленијума смо изгубили више од пола милиона људи. Притом миграциони аспект није толико доминантан", навео је Костић.

Према његовим ријечима, од 1930. године у Србији се рађа мање дјеце од оног броја који је потребан за просту репродукцију, а високообразоване жене данас рађају у просјеку 1,37 деце, док је за најпростију репродукцију потребно 2,1 дијете.

"Материнство је одгођено, али за то не треба оптуживати жене, већ су за то криви многи друштвени, социјални, политичко-историјски фактори", рекао је Костић.

Он је додао да, уколико буду сачињене најбоље мјере за рјешавање демографског питања, први ефекти се могу очекивати за деценију или двије.

"Међутим, ако сада не радимо ништа, онда ћемо за неколико година да се чудимо шта нас је снашло, што нема младих, нема песме у Србији, што нема ко да плаћа пензије", рекао је предсједник САНУ.

Костић је додао да Академија дјелује у границама својих могућности, те да је коначно формиран Одбор за научну и уметничку дијаспору.

"Не гајимо илузије да ће се вратити они који су започели каријере у иностранству, али циљ је да се успоставе јаче везе са њима", истакао је предсједник САНУ.

Извор: Агенције