latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:03 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Билећа: Поднесен захтјев за опозив начелника Алексића (ВИДЕО)

Скупштинска већина у Билећи, коју чини десет одборника, одлучила је да покрене опозив начелника општине, СНСД-овог Миљана Алексића, кандидата из супротстављеног блока.
СО Билећа - Фото: РТРС
СО БилећаФото: РТРС

Формална процедура, или први корак ка томе, је направљен. Данас је протоколисана иницијатива са десет потписа одборника скупштинске већине.

Опозив начелника Миљана Алексића, као тачка дневног реда, могао би се наћи на дневном реду првог скупштинског засиједања, до половине марта.

Другачије није могло, јер нису задовољни апетити свих странака, које су на протеклим изборима подржале Алексића.

Садашња већина, кажу, није могла опростити пројекцију расподјеле новца у Нацрту буџета, и несарадњу начелника са већином.

Драган Бабић, одборник Српске радикалне странке Републике Српске рекао је да већи дио новца у буџету општине одлази на плате запослених али, како каже, већини је проблем што новца нема за све запослене.

Из оба блока не крију да нису могли наћи договор и око расподјеле функција послије избора.

Алексић, који је на изборима имао око 4.300 гласова, понавља да прижељкује изјашњавање Билећана.

Све је извјесније да би грађани Билеће, за пола године, могли поново на гласачка мјеста.

Актуелни предсједник Скупштине Срђан Роган каже да већина, иако тијесна, не може доћи у кризу. За опозив, тврди, иду јединствено. Нови начелник, тврде, биће из СДС-а.

- Ми ћемо испоштовати вољу народа, а мислим да ће народ изгласати опозив - каже Роган.

Осим кризе власти, извјесно је да је Билећа и у финансијској дубиози. Локална скупштина касни годину дана са доношењем основних аката.

Уколико буџет не буде усвојен до краја јуна, то би могао бити разлог за распуштање скупштине и расписивање ванредних локалних избора.