latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Уставни суд ФБиХ - Није повријеђен витални национални интерес Срба

Вијеће за заштиту виталних интереса Уставног суда ФБиХ донијело је пресуду према којој Приједлогом буџета Кантона 10 за 2017. годину и Приједлогом закона о извршавању буџета није повријеђен витални национални интерес српског народа.
Уставни суд ФБиХ (фото:Фена) -
Уставни суд ФБиХ (фото:Фена)

У образложењу одлуке се, између осталог, наводи да у поступку пред Вијећем није добијен потврдан одговор нити докази да ли у Приједлогу буџета, у његовом расходовном дијелу којим се прецизирају кантонална финансирања општина, постоје општине које су у привилегованијем статусу од неких других, имајући у виду планирани буџет.

Финансијски акти, а посебно приједлог буџета било којег нивоа власти и буџетског корисника, као и пратећи документи "не препознају" кориснике по националном принципу, а подлијежу изузетно строгој контроли њиховог креирања у односу на релевантне законе у ФБиХ, наводи се у образложењу пресуде.

У образложењу се истиче да је цијелости испоштована пословничка процедура, те да је неаругументован став опуномоћеника из Клуба Срба да је дошло до повреде пословничких одредаба у тој мјери и на начин да је угрожења њихова равноправност у одлучивању.

Овлаштени представник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона пред Уставним судом ФБиХ Стевица Лукач изразио је незадовољство оваквом одлуком.

"Сматрамо да јесте повријеђен витални национални интерес и морамо наставити да се боримо у складу са уставом и прописима, нашим аргументима и могућностима кроз дјеловање у институцијама Кантона", рекао је Лукач.

Он је најавио да ће представници Срба истрајати у својим захтјевима и на неки други начин доћи до циља, али је додао да ће ова пресуда умногоме отежати наставак борбе.

Лукач је поново указао на на тежак положај српске популације у неколико општина Ливањског кантона, односно генерално политику занемаривања тих општина од кантоналних и федералних власти.

"Морамо да кроз институције парламента, владе и осталих структура донесемо праву слику и покушати да новим приједлозима и буџетима омогућимо развијање и економско јачање тог дијела ФБиХ", рекао је Лукач.

Предсједник Клуба Срба у Скупштини Ливањског кантона Драго Пузигаћа током јавне расправе, која је претходила пресуди, рекао је да се први пут десило да легално изабрани представници српског народа у овом кантону нису могли да учествују у изради Нацрта и Приједлога буџета Кантона за 2017. годину због чега је Клуб Срба Уставном суду ФБиХ поднио захтјев за утврђивање виталног националног интереса српског народа.

"Од 70 милиона КМ, колико је предложени буџет за 2017. годину, само 50.000 КМ предвиђено је за повратнике, а скоро милион КМ за текућу резерву премијера и министра финансија. Хтјели смо да то поправимо, јер овај буџет не препознаје избјеглице и расељена лица. Од српског становништва у Дрвару ради само 10 одсто, а 90 одсто Хрвата", рекао је Пузигаћа.

За приједлог буџета нису гласали ни Бошњаци, који су били суздржани.

Извор: Срна