latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:31 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Борба против Исламске државе – нова стратегија САД

Нова војна стратегија која би по захтјеву америчког предсједника Доналда Трампа требало да "затре" Исламску државу, највјероватније ће довести до већег војног ангажовања САД у Сирији, што укључује и повећање броја војника на терену, рекао је неименовани званичник Беле куће.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

Детаљи нису познати, али ће препоруке које ће Бијела кућа добити највјероватније укључити и невојне елементе кампање која је већ у току – попут ограничавања извора финансирања Исламске државе, регрутовања и борбе против пропаганде те милитантне организације.

Министар одбране Џим Матис ће Бијелој кући изнијети главне елементе стратегије, за коју званичници кажу да ће бити објављена пошто Трамп размотри опције. Они Матисов извјештај описују као "костур" израђен на основу савјета Стејт департмента, Ције и других агенција.

Приступ који ће бити препоручен Трампу сличан је оном који је користила администрација његовог претходника Барака Обаме. Заснован је на идеји да америчке трупе прије подржавају локалне борце него да се боре умјесто њих.

Иако је Матис пре неколико дана рекао да не види корист од тога да америчка војска преузме на себе копнена дејства, на питање да ли се разматра слање још америчких војника у Сирију одговорио је да ће "изаћи у сусрет било ком захтјеву" команданата на терену.

Командант америчких војних операција на Блиском истоку Џозеф Вотел рекао је да ће можда бити потребно још војника како би се убрзале операције у Сирији. Американци тренутно у тој земљи имају око 500 специјалаца који помажу у организацији, савјетовању и пружају подршку локалним снагама.

Трамп је 28. јануара дао Матису 30 дана да представи нацрт плана, са стратегијом која ће не само донијети побједу на фронту већ и "изоловати и уништити легитимитет" групе и њене радикалне идеологије.

Извор: Агенције