latinica  ћирилица
27/02/2017 |  14:32 | Аутор: РТРС

Црнадак: БиХ прва у региону усвојила либералан закон о медијима

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у Бечу, на Конференцији ОЕБС-а на високом нивоу о слободи медија на западном Балкану, да је БиХ прва земља у региону која је декриминализовала клевету и усвојила либералан закон о медијима.
Игор Црнадак на конференцији ОЕБС-а у Бечу - Фото: СРНА
Игор Црнадак на конференцији ОЕБС-а у БечуФото: СРНА

"У БиХ је слобода изражавања и слобода медија зајамчена Уставом, Европском конвенцијом о људским правима, Законом о заштити од клевете, Законом о комуникацијама који представља општи правни оквир за емитовање и телекомуникацијску индустрију, који је основала Регулаторна агенција за комуникације као независна агенција за регулацију, емитовање и телекомуникациони сектор", рекао је Црнадак у обраћању на конференцији.

Он је похвалио одличну сарадњу институција БиХ с Канцеларијом представника за слободу медија, као и Мисијом ОЕБС-а у БиХ у промовисању медијског окружења у БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова.

Говорећи о актуелним проблемима у области медија у БиХ, Црнадак је посебно истакао политички утицај на поједине јавне емитере, што су регистровале и институције ЕУ.

Он је рекао да није демократски и није одрживо да јавни сервис, који припада свим грађанима, буде у функцији само једне политичке странке и да чак служи за нападе и етикетирање политичких противника из опозиције.

Црнадак је позвао ОЕБС да подржи принципе непристрасности и професионалности, како би се омогућила фер и коректна улога јавних сервиса у наредном периоду, нарочито узимајући у обзир да се наредне године у БиХ одржавају општи избори.

Конференција је организована у сарадњи Аустрије, као предсједавајућег ОЕБС-а, и Канцеларије представника ОЕБС-а за слободу медија, с циљем размјене иницијатива и добре праксе из југоисточне Европе о релевантним питањима медијске слободе која утичу на земље чланице ОЕБС-а, с фокусом на безбједност новинара и медијских етика.

Уз Црнатка, на отварања конференције, говорили су и министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијан Курц и представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

Извор: СРНА