latinica  ћирилица
27/02/2017 |  18:43 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Завршена сједница СБ УН о Косову

У Савјету безбједности УН завршена је сједница на којој је разматран редовни тромјесечни извјештај генералног секретара свјетске организације о Косову.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

Чланицама СБ се обратио и шеф Унмика и специјални представник генералног секретара Захир Танин.

У име Приштине говорила је амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Ставове Србије заступао је предсједник Србије Томислав Николић. Извјештајем је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године током којег су на челу УН били и Бан Ки-мун и Антонио Гутерес који је у јануару ступио на дужност генералног секретара.

У извјештају је оцијењено да посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја.

Гутерес је указао је да није постигнут јасан напредак кад је ријеч о успостављању Заједнице српских општина, што је "кључан аспекат споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ".

Како се наводи, током поменутог периода напетости између Приштине и Београда достигле су "забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

У извјештају се изражава и забринутост због, како се наводи, растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања који су карактерисали односе између Приштине и Београда током посљедња три мјесеца, посебно, јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону.

Извор: Танјуг