latinica  ћирилица
27/02/2017 |  19:32 | Аутор: РТРС

Напад на Идлиб уочи наставка преговора у Женеви

Најмање 11 особа погинуло је у ваздушним нападима у сиријској провинцији Идлиб коју контролишу побуњеници, саопштили су опозициони активисти, а до напада је дошло пред наставак женевских преговора између сиријске владе и опозиције.
Сирија - Фото: Screenshot/YouTube
СиријаФото: Screenshot/YouTube

Према непотврђеним извјештајима, у нападима је убијен и други човјек Ал Каиде Абдулах Мухамад Раџаб Абдулрахман, познатији под псеудонимом Ал Масри, некадашњи близак сарадник оснивача Ал Каиде Осаме Бин Ладена.

Обавјештајна група СИТЕ која прати активности екстремиста, саопштила је, на основу праћења џихадистичких профила на друштвеним мрежама, да постоји могућност да је у ноћашњем америчком нападу убијен заменик вође Ал Каиде Ајмана ел Завахирија.

Највећи дио сјеверозападне сиријске провинције Идлиб под контролом је побуњеника повезаних са Ал Каидом, а стотине хиљада Сиријаца живе у тој провинцији као избјеглице.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је убијено најмање седам цивила и четири неидентификоване особе и за напад је окривила сиријску власт. Она је навела и да је у нападу дроном убијен један од лидера Ал Каиде, али није могла да потврди да је ријеч о Ал Масрију.

Сиријска цивилна одбрана, позната као Бели шлемови, саопштила је да је у нападима погинуло 15 особа.

До напада на Идлиб дошло је пред данашњи састанак делегације сиријске опозиције са посредником УН у Женеви којим се настављају преговори између сиријске владе и опозиције о окончању шестогодишњег рата у Сирији.

Извор: Агенције