latinica  ћирилица
27/02/2017 |  20:22 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Скопље: Протест против промјене Устава, имена и суштине државе

У Скопљу је вечерас одржан протест грађана под називом "Четврти Илиндан", након што је Грађанска иницијатива "За заједничку Македонију" позвала грађане на скуп против промјене Устава, имена и суштине државе.
Протести у Македонији (Фото: vesti.mk) -
Протести у Македонији (Фото: vesti.mk)

Окупљени су носили транспаренте са порукама "Македонија је наша црвена линија" и "Неће вам проћи!", изражавајући незадовољство због тога што је лидер СДСМ-а Зоран Заев прихватио албанску платформу.

"Македонија има три Илиндана - 1903, 1944. и 1991. године. Дошло је вријеме да обзнанимо четврти Илиндан. У сва три претходна Македонци су јасно и недвосмислено исказали поштовање према свима који живе под овим небом. Дошло је време и за нас да покажу поштовање. Ми, савременици овог тренутка, дужни смо да спојимо све вриједности из прошлости и да се усмјеримо ка будућности. Ниједан патриота није против националних права, културе и традиционалних вриједности својих суграђана", наведено је у прогласу.

На скупу није било партијских обиљежја, а окупљени су тврдили да је циљ окупљања да покажу да су против двојезичности и федерализације Македоније.

Протест је започео испред сједишта Владе и преко канцеларије предсједника завршио испред Собрања.

Један од иницијатора скупа Богдан Илиевски рекао је испред Собрања да су се окупили да би показали колико воле домовину.

- Желе растурање, ми желимо заједничку домовину. Желе да раздијеле црвену и жуту боју на застави. То им нећемо дозволити - поручио је Илиевски.

Претходно је исти протест организовало удружење "Тврдокорни" које као и "Заједно за Македонију" тврди да није повезано са странком ВМРО-ДПМНЕ, која је отворено позвала грађане да изађу на протесте уколико Зоран Заев формира владу.

Заев је заједно са још три политичке формације из албанског политичког корпуса обезбиједио подршку за формирање нове коалиционе владе.

Он је данас потписе предао предсједнику државе Ђорђу Иванову, који треба да уручи мандат за састав владе.

Протести се настављају сутра.

Извор: СРНА