latinica  ћирилица
28/02/2017 |  11:13 | Аутор: РТРС

Откривен кривац за скандал на додјели Оскара

Скоро 24 часа након што је Оскар за најбољи филм додијељен "Ла Ла Ланду" умјесто правом добитнику "Мјесечини", организатори су објаснили ко је крив за скандал.
Додјела Оскара 2017 - Фото: AFP
Додјела Оскара 2017Фото: AFP

Ревизорска кућа Прасјвотерхаус Куперс, у чијој је надлежности бројање гласова за Оскара и штампање коверата са именима побједника, издала је још једно саопштење за јавност, скоро 24 часа након срамне збрке у завршници 89. додјеле награда Академије.

Компанија је преузела пуну одговорност за грешку, објаснивши да је један од двоје партнера који су једини знали резултате и дијелили коверте презентерима, Брајан Калинан, "грешком дао Ворену Битију дупли (резервни) коверат за категорију најбоље главне глумице умјесто за најбољи филм".

Који минут касније и Академија је издала своје саопштење поводом инцидента у којем је поздравила "достојанствено држање" свих погођених овом грешком.

"Посљедње 83 године Академија је повјеравала Прасјвотерсу критичан процес табелирања, укључујући и тачну испоруку резултата. Они су преузели пуну одговорност за кршење установљених протокола који се десио током церемоније".

Након те неопростиве грешке, пише даље у саопштењу, Академија је провела читаву ноћ и сутрадан истражујући шта се догодило и у складу с тим ће одлучити "које ће даље мјере да предузме".

Извор: Агенције