latinica  ћирилица
28/02/2017 |  17:08 | Аутор: РТРС

Електропривреда РС: Смањена крађа струје

У Републици Српској прошле године откривено је 766 случајева неовлашћене потрошње електричне енергије, што је за 34 одсто мање него 2015. године када је откривено 1.149 случајева крађе струје, потврђено је Срни у "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/.
Бројило - Фото: РТРС
БројилоФото: РТРС

У ЕРС-у истичу да је разлог смањења неовлашћене потрошње резултат превентивних мјера и појачаних активности електродистрибуција у откривању и спречавању крађе електричне енергије.

Због крађе електричне енергије прошле године је поднесено 366 кривичних пријава.

"У Републици Српској и даље доминирају традиционални начини неовлашћене потрошње, гдје се струја троши мимо мјерног уређаја или онемогућавањем исправног мјерења. Од укупног броја утврђених неовлашћених потрошњи, у 38 одсто случајева ријеч је о самоукључењу", наводе у ЕРС-у.

У предузећу додају да се око 10 одсто од укупног броја откривених неовлашћених потрошњи односи на случајеве неовлашћене потрошње омогућене дјеловањем на мјерне уређаје.

За неовлашћену потрошњу у прошлој години обрачунато је 8.123.108 киловат-часова електричне енергије.

Због крађе електричне енергије прошле године је поднесено 366 кривичних пријава.

Говорећи о ситуацији у Херцеговини, извршни директор за техничке послове "Електро-Херцеговине" Небојша Рикало раније је Срни потврдио да неовлашћена потрошња и даље представља узрок највећег дијела нетехничких губитака и нагласио да ће убудуће приоритет бити спречавање таквих појава.

"Највећи ефекти очекују се од квалитетне контроле /логичке контроле потрошње и контроле мјерних мјеста на терену/ која даје добре резултате, а не захтијева знатна финансијска средства, али и стратешке инвестиционе мјере измјештања мјерних мјеста купаца, чији ће континуитет бити настављен са посебним освртом на потрошаче и групе потрошача изабраних на основу логичких контрола стручних служби предузећа", рекао је Рикало.

СРНА