latinica  ћирилица
01/03/2017 |  11:05 | Аутор: РТРС

Извоз у јануару већи за 20,4 одсто

Република Српска је у јануару остварила извоз робе у земље ЕУ у вриједности од 122,95 милиона долара или више за 20,4 одсто него у истом мјесецу прошле године, подаци су Републичког завода за статистику Републике Српске.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

У истом мјесецу остварена вриједност увоза била је нешто преко 133 милиона долара и већа је за 5,4 одсто него у јануару прошле године.

Најзначајнији партнери у спољнотрговинском пословању Српске са земљама ЕУ биле су Италија, са укупним обимом спољнотрговинске размјене од 37,6 милиона долара, Хрватска са око 25,7 милиона долара и Њемачка са оствареним обимом размјене од 23,42 милиона долара.

Економиста Ђурђица Стојадиновић, која се бави анализом и истраживањем тржишта, изјавила је за Срну да је Република Српска у јануару ове године, када се гледа покривеност увоза извозом у пословању са земљама ЕУ, преко 100 одсто покривености имала и са одређеним бројем врло развијених држава Уније.

"То значи да је са тим земљама остварен суфицит у пословању и тако, на примјер, посматрајући покривеност увоза извозом, суфицит са Њемачком био је близу 23 одсто, са Француском 12 одсто, око 107 одсто са Холандијом. Значајно учешће у остварењу суфицита имао је прерађивачки сектор Српске", навела је Стојадиновићева.

Она је додала да ће примјена адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању имати утицаја на повећање укупног обима трговинске размјене са ЕУ, и то у прво вријеме са значајним процентима повећања увоза у односу на извоз.

"Првих мјесеци је за очекивати да због квота дефинисаних Споразумом о стабилизацији и придруживању врло значајну превагу у роби пољопривреде и прерађивачке индустрије на бази пољопривредних производа узме увоз због боље организованости пословних субјеката из ЕУ, али и субвенција и дотација коју дају њихове државе, али и неког периода, док се домаћи у потпуности `не снађу` у свему томе", рекла је Стојадиновићева.

Извор: СРНА