latinica  ћирилица
01/03/2017 |  12:37 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Канцеларија за ветеринарство БиХ: Појачати спровођење биобезбједносних мјера

Канцеларија за ветеринарство БиХ поново је апеловала да власници перади појачају спровођење биобезбједносних мјера на својим имањима и спријече контакт дивљих и домаћих птица, након што је на подручју Зоолошког врта у оквиру "Пионирске долине" у Сарајеву код два лабуда утврђено присуство вируса високо патогене инфлуенце птица, подтип Х5.

У саопштењу Канцеларије наводи се да је лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву обавијестила Заједнички центар за контролу болести да је на жаришту високо патогене инфлуенце птица на подручју Зоолошког врта у склопу Рекреативно-забавног центра "Пионирска долина" утврђен тип А инфлуенце вируса, подтип Х5Н8, чије присуство је у претходним мјесецима утврђено у Приједору, али и на подручју других земаља у региону и Европи.

У складу са извјештајем Свјетске здравствене организације из новембра 2016. године, до сада нису утврђени случајеви заразе људи овим подтипом вируса.

Иако је вјероватноћа за заразу мала, она се у теорији не може искључити у потпуности, упозоравају из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

У саопштењу се истиче да ће Заједнички центар за контролу болести наставити са координацијом активности на спровођењу прописаних мјера у складу са легислативом на снази.

Извор: Срна