latinica  ћирилица
01/03/2017 |  14:37 | Аутор: РТРС

Требињски "Водовод" 2016. завршио са губитком

Требињски "Водовод" пословну 2016. годину завршио је са губитком од 146.472 КМ, уз потраживања од 955.179 КМ, потврдио је Срни директор "Водовода" Спасоје Радовић.
Требиње - водомјер - Фото: РТРС
Требиње - водомјерФото: РТРС

Радовић је навео да од укупних потраживања највише дугују правна лица, и то 484.769 КМ, и грађани 307.475 КМ.

Он је истакао да је један од горућих проблема овог предузећа наплата по тужбама, напомињући да је током 2016. године тужен 21 корисник услуга, а од 2013. до 2015. укупно њих 27 са дугом до 60 КМ због неплаћања већег броја рачуна.

Радовић је навео да "Водовод" исто третира и мале дужнике, као и оне са већим износом уколико нису редовне платише.

Према његовим ријечима, за рад и функционисање овог предузеће велико оптерећење представља 13 радника који су примљени током прошле године, од којих је 10 закључило уговор о раду на неодређено, а три на одређено вријеме.

Да би избјегли отпуштања радника и санирали нека од дуговања Радовић је одлучио да смањи плате, прво своју за 15 процената, а слиједи умањење или повећање и запосленима у Управи и администрацији, што ће зависити од систематизације и реорганизације, те тежине и врсте посла које раде.

"Уколико ни ове мјере не буду довољне, мораћемо да отпустимо један број радника", рекао је Радовић, напомињући да ће то урадити у крајњој нужди.

Просјечна плата у овом предузћеу је 730 КМ.

Радовић је рекао да је приоритет Управе требињског "Водовода" у 2017. години остварење прихода за реконструкцију мреже и смањење губитака у мрежи.

"Већ смо формирали групу која ће се бавити проналажењем и отклањањем губитака на мрежи. Ових дана ће изаћи на терен како бисмо сагледали ситуацију", најавио је Радовић и напоменуо да тренутно на подручју града има 300 кућа које нису прикључене на канализациону мрежу, а имају могућност да то учине.

Он је истакао да грађани могу да поднесу захтјев за прикључак у "Водоводу", да би био побољшан систем функционисања канализационе мреже у граду и инвестирано у нову.

Укупан број прикључених корисника на фекалну канализацију на подручју Требиња је 2.056, док је укупан број прикључених корисника на водоводни систем током претходне године био 6.886.

Радовић је подсјетио да је "Водовод" од Скупштине града Требиња затражио повећање цијена својих услуга за осам одсто, напомињући да оне нису мијењане од 2011. године.

Уколико се Скупштина града позитивно изјасни о овом захтјеву, грађани ће умјесто досадашњих 0,73 КМ по кубном метру, воду плаћати 0,79 фенинга.

Извор: Срна