latinica  ћирилица
01/03/2017 |  15:32 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Дамовски за РТРС: Тражимо очување уставног поретка и поштовање изборног резултата

Македонија је и данас суочена са протестима незадовољних грађана, након појединих навода су албански посланици условили подршку лидеру Социјаледмократског савеза Македоније Зорану Заеву за састав нове Владе са измјеном Устава.
Борис Дамовски (Фото: english.republika.mk) -
Борис Дамовски (Фото: english.republika.mk)

Албанци траже увођење албанског језика као другог службеног али и измјену других уставних категорија, којима се демонстранти оштро противе.

Један од организатора протеста и члан грађанске иницијативе "За грађанску Македонију" Борис Дамовски, у изјави за Радио Републике Српске истакао је да се састављањем такве Владе неће у потпуности испоштовати воља грађана на прошлим парламентарним изборима јер је највише гласова освојила партија ВМРО-ДПМНЕ досадашњег премијера Николе Груевског, који је одбио разговоре са представницима албанских партија.

- Ми тражимо да се сачува уставни поредак и да се поштује изборни резултат - истакао је Дамовски.

Албанска странка Демократска унија за интеграцију, покрет Беса и Алијанса за Албанце, претходно су условили потписивање коалиционог споразума прихватањем "Тиранске платформе", коју су усвојили након ванредних парламентарних избора у Македонији. Договор представника Албанаца из Македоније постигнут је након консултација у Тирани са албанским премијером Едијем Рамом и у Приштини са предсједником самопроглашеног Косоова Хашимом Тачијем.

- Ова платформа је донесена након завршетка избора и послужила је као средство уцјене македонских партија. Не знам да ли иза тога стоји /Зоран/ Заев или неко други, али свакако није оно што желе грађани Македоније - закључио је за Радио Републике Српске један од организатора протеста у Македонији Борис Дамовски.

Ванредни парламентарни избори у Македонији одржани су крајем прошле године. Партија ВМРО- ДПМНЕ Николе Груевског освојила је 51 мандат, Социјалдемократски савез Македоније Зорана Заева добио је 49 посланика. Албанска странка Демократска унија за интеграцију, покрет Беса и Алијанса за Албанце добили су подршку гласача за 18 посланика док Демократска партија Албанаца у Парламент улази са два посланика.