latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:17 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Шамац- сјећање на поплаве (ВИДЕО)

У општини Шамац је три године од катастрофалних поплава ниво одбране подигнут на виши ниво, изграђени су и ојачани одбрамбени насипи, очишћени латерални канали, а служба Цивилне заштите додатно опремљена техничким средствима и обучена за дјеловање у ванредним ситуацијама.
Сјећање на поплаве - Фото: РТРС
Сјећање на поплавеФото: РТРС

У мајским поплавама 2014. године под водом је била трећина укупне површине општине Шамац. Угрожено 15 мјесних заједница са око 10 хиљада становника.

Укупна штета и губици су процијењени на 400 милиона марака. Цивилна заштита је, од тада, знатно унаприједила своје капацитете и развила систем дјеловања у ванредним ситуацијама, будући да је Шамац у категорији општина са високим ризиком опасности од поплава.

- Данас смо спремнији, организованији и можемо лакше да се ухватимо у коштац са тим проблемима, а можемо рећи и да становништво има другачији однос према самом систему. Све је већа спремност волонтера да се укључе у заштиту и спашавање становништва, каже Боро Богдановић, руководилац Службе цивилне заштите општине Шамац.

Штаб за ванредне ситуације има и тим за процјену опасности од елементарних непогода, усаглашен систем везе и обавјештавања становништва.

Обезбијеђени су чамци за спасавање, опрема и обучени волонтери за дјеловање у ванредним ситуацијама.

- Успјели смо да обучимо шест момака који су професионални спасиоци и да набавимо један значајан дио опреме. Тренутно недостаје један професионални чамац који очекујемо у догледно вријеме да би били комплетирани како би могли дјеловати у ванредним ситуацијама, наводи службеник за управљање катастрофама, Александар Панић.

На сједници Штаба за ванредне ситуације, уприличеном поводом 1.марта - Међународног дана Цивилне заштите, усвојени су планови заштите и спасавања становништва и имовине у случају елементарних непогода, поплава и пожара.