latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Седам намирница које топе килограме

Ако сте икад покушали да примјените неку од познатих дијета, знате да бројање калорија и мјерење тјелесне тежине могу потпуно да поремете ваше циљеве. Иако дјелује да је ограничавање уноса хране најбољи начин да се изгубе килограми, суштина је у ствари у конзумирању довољно калорија.

Лорен Блејк, дијететичар и стручњак за спортску исхрану у Медицинском центру Векснер при Државном универзитету Охајо, предлаже намирнице које вам могу помоћи да остварите жељену тјелесну тежину и тијело из снова.

 

Авокадо

 

Упркос ранијим ставовима према мастима, здраве масти не треба да вам буду непријатељ, кажу резултати једне студије из 2016. године, објављене у часопису The Lancet Diabetes & Endocrinology. Авокадо садржи здраве масти које могу да вам помогну да останете сити и задовољни, каже Блејк. "За авокадо волим да кажем да је природни путер,додаје она и препоручује да се ово воће намаже на парче тоста од цијелог зрна пшенице. "Ако немам авокадо у кући, вријеме је за одлазак у продавницу!

 

Бобичаво воће

 

Једна студија из 2015. године, објављена у часопису БМЈ, установила је да се особе чија је исхрана богата флавоноидима-има их у бобичавом воћу, црном луку и чак и вину-мање гоје како старе. Блејк их такође воли због високог процента влакана и воде. "Имају нешто нижи гликемијски индекс, тако да вам неће тако брзо скочити шећер у крви&рсqуо, каже она.

 

Сочиво и пасуљ

 

Влакнасте намирнице као што су сочиво и пасуљ вам помажу да дуже останете сити, објашњава Блејк. "Влакна потичу од свих јестивих биљака, а биљке обично имају више калорија тако да можете више да их једете, каже она. "Више волим да ми кажу да могу да једем више него мање нечега! Истраживања подржавају овај став: у једној студији из 2015. године, објављеној у часопису Annals of Internal Medicine, наводи се да већи унос влакана може да донесе више користи него рестриктивнији план исхране.

Немасни протеини

 

Масна риба као што је лосос, који је богат омега-3 масним киселинама, бијело месо као што је пилетина или ћуретина, могу да вам помогну да се заштитите од нежељених килограма, каже Блејк. Немасни протеини, без обзира да ли су биљног или животињског поријекла, могу да вам помогну да останете сити, објашњава она. Као дио медитеранске исхране, немасни протеини се већ дуго сматрају моћним средством за мршављење, према резултатима неколико студија.

Поврће без скроба

 

Код мршављења, Блејк савјетује своје клијенте да пола тањира напуне поврћем без скроба као што је паприка, карфиол, печурке, броколи, шпаргла и прокељ. У поврће богато скробом, с друге стране, спадају кромпир, грашак и кукуруз. У једној студији из 2015. године, објављеној у часопису PLOS one, истраживачи са Харвард универзитета су установили да су, након 24 године, мушкарци и жене који су уносили поврће без скроба, које је богатије влакнима и има мање угљених хидрата, мршавили. Као и бобичаво воће, намирнице без скроба имају нижи гликемијски индекс, што значи да доводе до мањег скока шећера у крви и мање глади.

 

Житарице од цијелог зрна

 

Иако су пшеница и хљеб постали предмет дебата у круговима који заступају холистички велнес, Блејк каже да су житарице од цијелог зрна-које су такође богате влакнима-важан дио здраве исхране. То не значи да треба да потпуно да се одрекнете хљеба! "Волим намирнице као што су смеђи пиринач и овсена каша, каже Блејк, "зато што су то житарице од цијелог зрна које обично имају мало више влакана од хљеба. Ако се одлучите за хљеб, Блејк предлаже варијанту од 100 одсто пшенице са цијелим зрном.

Црна чоколада

 

Такође богата флавоноидима и здравим мастима, црна чоколада је посљедњих година постала саставни дио дијета за мршављење. Истраживања повезују њен унос са разним предностима, од смањене жеље за слатким до мањег скока шећера у крви. Блејк предлаже да се почастите комадићем црне чоколаде или да умијешате црни какао у праху у смути богат протеинима са путером од бадема или кикирикија.

Само напријед, уживајте!

Извор: Данас.рс