latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:35 | Аутор: РТРС

Ђокић: Представници Српске на нивоу БиХ да поштују скупштинске закључке

Предсједник Социјалистиче партије Петар Ђокић очекује да ће представници Српске у заједничким органима БиХ поштивати недавно усвојене закључке Народне скупштине Републике Српске, без обзира што нису гласали за њих.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Ми нисмо ни тражили од СДС-а, нити од опозиције, која учествује у власти у БиХ, да не раде у институцијама БиХ", рекао је Ђокић новинарима у Београду, наводећи да је од њих само тражено да након сједнице Народне скупштине Српске, када наставе да раде даље у заједничким институцијама БиХ, захтијевају да на дневни ред буду стављена претходно отворена врло озбиљна политичка питања.

Он је напоменуо да су та три кључна питања - ангажовање странаца у Уставном суду БиХ, што треба дефинитивно закључити, као и реформа правосудног система у БиХ, у дијелу реорганизације и промјене у раду Суда и Тужилаштва БиХ, те механизам координације.

"То су три кључна питања, а има их још. Како ми да се крећемо у реализацији Реформске агенде, која нас води ка ЕУ, ако нећемо проводити оно што је преузета обавеза из Реформске агенде, као што је механизам координације", рекао је Ђокић.

Он је навео да је од опозиције у Српској тражено закључком, који они нису хјтели да прихвате, да та питања поставе као јасан политички захтјев и да без одлука те врсте не крећу даље ка неким новим одлукама.

"Није тачно да ми захтијевамо да они не раде у Савјету министара БиХ, нити у било којој институцији", нагласио је Ђокић.

Он је истакао да се не смије допустити, нити десити да се ова ситуација /са ревизијом пресуде/ оконча као да се ништа није десило и да се ништа не промијени.

"У том случају би се показало да је Бакир Изетбеговић свемогући човјек и да је он завршио посао за свој народ на нелегалан начин, узурпацијом власти. И на крају, могло би се схватити да је то урадио уз помоћ Срба, што ми не желимо да допустимо", напомиње Ђокић.

Он је истакао да се мора учинити све да се спријечи таква самовоља, данас од Изетбеговића, а сутра од било кога другог по неком другом питању.

"Очекујемо да ће, без обзира на то што нису гласали за закључке Скупштине Републике Српске, озбиљно схватити да је ово, ипак, одлука Народне скупштине и то огромне већине", рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је 46 гласова усвојило те закључке и на тај начин обавезало и представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ на одређено дјеловање.

"Ми очекујемо да ће они те закључке поштивати, јер и ми смо увијек поштивали закључке, које је у неким ранијим временима доносила Скупштина, када су они били већина и када су одговарали за кључне послове у Републици Српској", истакао је Ђокић.

Извор: СРНА