latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:59 ⇒ 19:15 | Аутор: РТРС

Фејсбук уводи опције за превенцију самоубистава

Друштвена мрежа Фејсбук увешће нове опције које ће корисницима омогућити да пријаве особу за коју сумњају да би могла да изврши самоубиство током преноса видео садржаја уживо путем те друштвене мреже.
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte) -
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte)

Фејсбук је данас саопштио да је као мрежа у "јединственој позицији" да повеже кориснике који имају психичке проблеме са људима који могу да им пруже подршку.

Да би компанија остварила тај циљ, људи који гледају пренос уживо неког садржаја моћи ће да пријаве тај видео клип како би Фејсбук моментално контактирао хитне службе ако је особа у великој опасности. Особи која емитује такав садржај у том случају ће на дисплеју телефона искочити више опција, како би могла да позове неког блиског или телефонску службу за помоћ и подршку.

Компанија ће побољшати и пријаву постова (објава) на Фејсбуку у којима корисник наговјештава могућност самоубиства или самоповређивања, а особа која се осјећа депресивно моћи ће лакше да контактира подршку путем Фејсбук апликације за поруке Месинџер.

Четрнаестогодишња дјевојчица са Флориде уживо је преносила своје самоубиство на Фејсбуку прошлог мјесеца, неколико сати пошто је на тој мрежи написала да не жели више да живи и додала три тужна смајлија.

Најмање три особе су прошлог мјесеца уживо емитовале своје самоубиство на Фејсбуку који неке опције за превенцију самоубиства има дуже од деценије.

Извор: Бета